Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Prof. Dr. Şenol Akın, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Başaran, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Boğazlıyan Belediye Başkanı Gökhan Coşar, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Gökmen, Fakülte Dekanları, daire müdürleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Başaran yaptı. Tarımsal Yükseköğretimin 174. yıldönümünü kutlayan Prof. Dr. Başaran, Türkiye’de 174. yıl önce tohumları atılan tarımsal yükseköğretimin tarihsel geçmişi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Ziraat Fakültesi olarak ülkenin tarımsal anlamdaki ihtiyaçların ve sorunların çözümü noktasında sorumlu hissettiklerini dile getiren Prof. Dr. Başaran, bölgenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tarım ve hayvancılık alanlarında hizmet verdiklerini belirtti. Tarımın bir kültür olduğunu ve devamlılığının sağlanması gerekliliğine vurgu yapan Prof. Dr. Başaran, tarımsal anlamda süreklilik için planlı bir yol haritasının oluşturulması hususunda katılımcıları bilgilendirdi.
Ziraat Fakültesi öğrencisi Tayyar Şahin konuşmasında; günümüzde tarımın gıda üreten bir sektör olmanın ötesinde ulusal ve uluslararası düzeyde stratejik bir sektör haline geldiğini ve bu dönüşümün tarımsal eğitimin içeriğinde de değişimi zorunlu kıldığını söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Yozgat İl Temsilcisi Haydar Kutsal, nüfusa paralel bir tarımsal üretim artışı için mevcut tarım alanlarının korunması, iyileştirilmesi, tarımsal üretimdeki verimliliğin ve kalitenin artması ve sürdürülebilmesi adına Ziraat Mühendisliği mesleğinin artan önemine değindi.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay konuşmasında şeker pancarı tarımının geliştirilmesi, çiftçinin üretim gücünü harekete geçirme noktasında yürütülen çalışmalar ve kooperatifçiliğin ülkenin tarım sektörüne sağladığı katkıların önemine değindi.
Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse konuşmasında; “İlin kalkınıp ve gelişmesinde tarıma dayalı sanayileşmenin önemine dikkat çekerek, tarıma dayalı sanayileşmenin ise teknik bilgi sahibi, sosyal, entelektüel nitelikli ve kaliteli insan gücüyle mümkün olacağını vurguladı. Köse konuşmasının sonunda tarımsal öğretimde bilim ve teknolojiyi kullanarak Türk tarımının daha ileri noktalara geleceğine inancının tam olduğunu belirterek Tarımsal Yükseköğretimin 174. yılını kutluyorum.” dedi
Tarımsal öğretimle tarımın daha bilinçli, verimli ve modern bir faaliyete dönüştüğünü dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ konuşmasında; “Tarihsel açıdan 174. yılı kutlanan tarımsal yükseköğretimde gelinen noktaya baktığımızda kırkı aşkın Ziraat Fakülteleri ile ülkenin tarım politikaları ve tarımsal sorunlarına hangi anlamda katkı sunabildik bunun da ayrıca muhasebesinin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemiz için önemli bir unsur olan tarım alanları açısından Ziraat Fakültelerine çok önemli işlev ve görevler düşmekte.” ifadelerini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Gökmen “Meslek ve Ahlak” konulu konferans verdi. Prof. Dr. Gökmen ahlakın yaşamak için değil yaşatmak için var olduğuna vurgu yaptığı konferansında “Ahlak yoksa bilim zulüm aracına dönüşür. Atom bombasını üretenler ya da organ mafyaları, bu kişiler sizce eğitimsiz olabilir mi? Günümüzde modernitenin en büyük çelişkisi bu değil mi? Alanında uzman, kalifiyeli bireylerin oluşturduğu tehlikeler. Unutulmamalıdır ki ahlak, su ve hayat gibidir. Ahlakı dejenere ederseniz toplumun temeli sarsılır. Ahlak yoksa, toplumun ayakta kalma lüksü yok olur. Uluslar, ahlaki dişlere benzer. Ne kadar çürürse dokunduğunuz da o denli şiddetli ağrı yapar.” şeklinde konuştu.
Programın sonunda Yozgat tarımına değer katan çiftçiler, işletme sahipleri, firmalara jüri ve onur ödülleri verildi. Tarımsal Yükseköğretimin 174. yılı kutlama töreni, katılımcılara kaz eti ve manda yoğurdu ikram edilmesiyle sona erdi.