Yurt dışında eğitim konusunda uzman olan ve aynı zamanda Admittance Education kurucusu olan Yeşim Erez Akademik Bakış Programında Michael Kuyucu’nun konuğu oldu. Yeşim Erez yurt dışında Amerika ve Avrupa kıtasında ki üniversitelerde eğitim almanın, burs seçeneklerinin ve Türkiye’nin yurt dışından üniversite öğrenci alması konularıyla ilgili gözlem ve araştırmalarını anlattı. İşte Yeşim Erez’in Akademik Bakış programına verdiği bilgilerin satırbaşları.

Amerika’daki Üniversite Başvurularında Düşüş Kanada’da İse Artış Var

Yurt dışında eğitim konusunda Covid yüzünden ve Türkiye’nin ekonomisi yüzünden Amerika hala revaçta diyebiliriz. Kanada da öyle. Kanada’da gittikçe artıyor öğrenci sayısı Amerika’da eğitim için ise başvuran gençlerimizin sayısı birkaç senedir her sene azalmakta. Takdir edersiniz fiyatlar yüzünden. Fakat sistematik olarak burs vermek açısından Amerika hala güzel gözüküyor Türk öğrencilerine.

Amerika’da Eğitimin Yıllık Maliyeti 80 Bin Dolar

Amerika’dan başlayalım. Heyecan getirici büyük bir pazar ve bir sürü üniversite var. Şimdi buradaki eğitim bedelleri birkaç seviyededir ama genellikle senede 80.000 $’ kadar yaşam masrafı dahil bir maliyetten bahsedebiliriz. Hiç burs almadan giden öğrenciler vardır tabii ama genellikle Türk ailelerinin senede 20-30.000$  belki olur belki olmaz daha az da olabilir daha çok da olabilir  mutlaka burs isteniyor bizim ailelerimiz tarafından.

Yüzde 100 Burs Almak Kolay Değil

Önce öğrencinin akademik seviyesine konsantre olup onu almak isteyip istemediklerine karar verip burs konusunu sonradan değerlendirirler. Harvard, Princeton, Amherst gibi okullar buna örnek. Herkes oraya başvuruyor Çinliler, Hintliler de başvuruyor o yüzden çok zor girmek. Aslında gerçek şu ki Amerika’da 4000 üniversiteden 400-500’ü kayda değer. Biz ismini duymamışızdır ama iyi üniversitedir gidilebilir.

Akademik durumunuz ne kadar iyi olursa finansal açıdan o kadar geri olmayı o kadar kaldırabilirsiniz. Ama akademik durumunuz çok iyi değilse mutlaka bu ödemelere katkıda bulunmak gereklidir. O ödemelerden kastım da şu, sırf okul masrafı kısmı 30-60.000$ arasındadır. Eyalet üniversitelerinin bazıları daha ucuz olabiliyor, özel üniversiteler daha pahalı oluyor. Bir de üstüne 15.000$ yaşam masrafı diyelim. Toplam onun toplamıdır. Bunun %100’ünü burs almak okul masrafının ödenmesi demektir.

İngiliz Üniversitelere Olan Talep Dünya Genelinde Düştü

İngiltere biraz daha ucuz. Orada da 3 yıl eğitim. Hollanda’da da 3 yıl. Hollanda daha da ucuz hatta şöyle söyleyeyim senede 10.000 £ civarında okul masrafı olan gayet güzel üniversiteler var Hollanda’da. Zaten nitekim Türk okullarımızda şu anda herkes o tarafa doğru başvurmaya başladı. İtalya daha da ucuz, çek cumhuriyeti daha da ucuz. Bu taraflara talep var çünkü bu okulların kalitesi gayet düzgün. Eskiden böyle değildi ama bugünlerde Türkkiye’deki opsiyonlarla karşılaştırınca gayet iyi kalıyorlar. Avrupa’daki burs imkanları daha düşüktür Amerika’ya göre. Küçük küçük burslar vardır. Bu arada enteresan bir şey var mesela İngiltere’de yeni yeni bursların başladığını görüyoruz ama çok fazla değil 3-5 tane okul veriyor. Brexit’ten sonra  pahalı oldu İngiliz okulları. Çünkü eskiden İngiliz gibi fiyat ödüyorlardı artık yabancı öğrenci fiyatı ödüyorlar. Bir Belçikalı bir İtalyan bizimle aynı fiyatı ödüyor. Aslında şöyle bir faktör daha var Avrupa’dan talep azaldı İngiltere’ye ama yerini Çin ve Hintli öğrenciler aldı. Çin ve Hintli öğrenciler artık eskisi gibi Amerika’ya gitmedikleri için bazıları o tarafa doğru da döndüler.

Türk Üniversitelerine Olan Yabancı Öğrenci Talebinde de Artış Var

Türkiye’deki üniversitelere de müthiş bir talep artışı var. Şöyle şeyler görüyorum mesela Suriye’den İran’dan gelen hatta bazen Afrika’dan Endonezya’dan Müslüman ülkelerden gelen öğrenciler olduğunu biliyoruz. Bunların İngilizce programlara rağbet ettiklerini İngilizcelerinin Türklerden bazen daha iyi olduğunu da gözlemliyoruz. Gidip İngilizce ders dinlemişliğim vardır üniversitelerimizde bunu gördüm. Bizimkilerin İngilizcesi çok iyi değildir onların daha iyidir.

Türkiye’deki Üniversitelerin Dünya Kalitesine Erişmesi Lazım

Türkiye’nin böyle bir potansiyeli yani yurt dışından öğrenci çekme potansiyeli var mı? Var tabii üniversitelerin özerkliklerini korumaları gerekir. Dünya sıralamasındaki yeri konusu da var ama ben dünya sıralamasına durmadan bakmayı tavsiye etmiyorum bunların bazıları realistik ve doğru değildir. Ama bunların açılımına baktığımızda üniversitelerimiz bölgesel olarak iyi konumda olsalar da Türkiye içinde Marmara bölgesi içinde ya da Türkiye dahilinde iyi bir konumda olan iyi üniversitelerim var. Ama neşriyatlarının dünya kalitesinde olması takip edilmesi diğer neşriyatları onlara referans yapması gerekir.

Maalesef bu konularda geriler. Yani en iyi üniversitemiz bile geride kaldı. Ama buna karşılık tam tersini söyleyeceğim harika bölümler var yabancı ülkelerden öğrenci çeken. Mesela Koç Üniversitesinde bir tıp var ki herkes duymuştur, Sabancı’da bölümler var. Bunlar gıpta edilecek ve yurt dışından öğrenci alabilen üniversiteler.

Program Podcasti Dinlemek İçin Tıklayın: