Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi – İletişim Fakültesi – Dr. Öğr. Üyesi Özden Toprak, CRI TÜRK’te Michael Kuyucu’nun hazırlayıp sunduğu “Akademik Bakış” programına konuk oldu.
1992 yılından beri Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin olduğunu fakat İletişim Fakültesi’nin henüz yeni açıldığını belirten Özden Toprak İletişim Fakültesi’nde “Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo Televizyon ve Sinema” bölümlerinin yer aldığını söyledi.
Vakıf Üniversiteleri Hocalara Anlaşılandan Daha Fazla Ders Yüklüyor
İstanbul gibi büyük şehirlerde vakıf üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerle, Anadolu’daki vakıf üniversitesinde eğitim gören öğrenciler arasında fark olduğunu dile getiren Özden Toprak, “Hocaya olan saygılar bile farklı” dedi. Bir de vakıf üniversitelerinde kart uygulaması var. Hocaların üniversite binasına girmek için kullandığı kimlik kartları var ve vakıf üniversiteleri bu kartlarla hocaya fabrika işçisi muamelesi yapabiliyor. ‘Kaçta okula girdin, kaçta çıktın? kartları lütfen basın. 10 dakika geç kaldınız’ gibi SMS mesajları gelebiliyor. Vakıf üniversiteleri akademisyenlerinden mesailerine 10 dk dahi geç kalsa maaşlarından para da kesiyorlar. Bu durum tabii ki motivasyonu düşürüyor. Anlaşılandan daha fazla ders yükü veriyorlar hocaya. Bu da dersin kalitesini düşürüyor, hocayı yoruyor ve öğrenciyle bağı koparıyor” diyerek bazı vakıf üniversitelerinin uyguladığı yönetim sistemini eleştirdi.
Bu Kadar Çok İletişim Fakültesi Olması İş Bulma İmkanını Düşürüyor
Özden Toprak Michael Kuyucu’ya: “İstanbul’da alanlar çok dar olduğu için, küçük bir bina kuruluyor, sonra bir bina daha alınıyor, o üniversite oluyor. Bu ne kadar sağlıklı bir kampüs bilemiyoruz. Ulaşım zor oluyor, arabalar geçiyor sürekli. İstanbul’u yüksek eğitim için seçecek öğrencilerin üniversitenin bulunduğu yere dikkat etmeleri lazım. Devlet üniversiteleri kampüs hizmetini çok güzel sunuyor. İstanbul Ankara diye daha kaliteli olacak diye bir şey yok, Anadolu’da verilen eğitim çok kaliteli” dedi. Akdeniz bölgesinde iletişim fakültesinin çok fazla olmadığını ve iletişim fakültesi açılmasının çok kıymetli olduğunu, fakat İstanbul’da çok fazla iletişim fakültesi olduğu için, açılmasının çok kıymetsiz olduğunu söyleyen Toprak, “Bu kadar fazla iletişim fakültesinin olması maalesef çocukların iş bulma olasılığını aşağı düşürüyor” dedi.
Medya Patronları Gençlerdeki Yetenekleri Keşfedecek Zaman Bile Yaratmıyor
“Medya patronları gençlerdeki yetenekleri keşfedecek zaman bile yaratmıyor” diyen Özden Toprak, Akademik Bakış programında Michael Kuyucu’ya ulusal medyada pastanın çok küçük olduğunu, yerel medyada da gençlerin sömürüldüğünü, gençlerin de çok fazla iletişim fakültesi olduğu için mecburen düşük ücreti kabul ettiklerini ve yine istenmeyen kişi durumuna düştüklerini dile getirerek, o pastadan yararlanmanın zor olduğunu söyledi. Toprak “yalnızca çevreyle veya çok ciddi yetenekle” gençler medyada bir yere gelebiliyorlar dedi.
Programı İzlemek İçin :