Türkiye yabancı uyruklu öğrenci sayısında Avrupa’da ilk beş, dünyada ilk ona girerek küresel eğitim pazarında dikkatleri çekti.

Yükseköğretim için gelen öğrencilerin 190 binden fazlası lisans, 40 bine yakını ön lisans 10 bini aşkını ise doktora eğitimi alıyor. Cinsiyet olarak bakıldığında öğrencilerin 160 binden fazlası erkek, 120 bini kadınlardan oluşuyor.

Yılda Ortalama 10 Bin Dolar Harcıyorlar

Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerin büyük çoğunluğu işletme, tıp ve bilgisayar mühendisliği okumak için geliyor. Türkiye’ye yurt dışından gelen bir öğrencinin yıllık olarak yaptığı ortalama harcama 10 bin dolara yakın.

Erol Özvar: “Yabancı Öğrencilerin Katkısı Ekonomik Katkıyla Sınırlı Değil”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar konu ile ilgili “ürkiye’nin kardeş ülke ve topluluklarla ortak değerlerimizi yenileyerek kaynaşmayı tesis etmek ve onlara her türlü desteği sağlamak amacıyla 1992 yılında başlatılan Büyük Öğrenci Projesi bu anlamda önemli bir dönüm noktası oldu. Bugün, bu ülkelerde kamu ve özel sektörde üst düzey yönetim kademelerinde görev yapan ya da ülkeleriyle Türkiye arasında ticari ilişkilere katkı sunan işadamı Türkiye mezunlarının sayısı azımsanmayacak düzeyde. Dolayısıyla uluslararası öğrencilerin katkılarını ekonomik katkıyla sınırlı tutmayıp; akademik gelişmeyi sağlamasını, uluslararası proje ortaklıklarını ve eğitim-öğretimin niteliğini artırmasını; sosyal, siyasal ve kültürel etkileşimi geliştirmesini de dikkate almamız gerekiyor.” yorumunu yaptı.

Concentrated african american guy in headphones studying foreign language online through video conference and making notes in notebook, panorama with copy space

Afrika Kıtasından 50 Binden Fazla Öğrenci Geldi

YÖK Başkanı Özvar yaptığı açıklamada  54 farklı Afrika ülkesinden tüm eğitim düzeyleri için Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim gören 50 binden fazla öğrenci bulunduğunu söyledi.