Türkiye İş Bankası ve Koç Üniversitesi, Türkiye’nin bilimsel ve akademik faaliyetlerine katkıda bulunmak, yapay zekâ alanında ileri düzeyde çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla ‘Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi’ kuruyor.

Merkez, hem Koç Üniversitesi yerleşkesinde hem de üniversite – iş dünyası etkileşimi açısından İş Kuleleri’nde faaliyet göstermesi öngörülüyor. İşbirliğinin ilk etabı beş yıllık süreyi kapsayacak.

Önemli bir platform

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “5 yılın sonunda oturup ‘bütün bu çalışmaları daha hangi merhalelere taşırız’ diye değerlendireceğiz. Bu ilk etap için bağış suretiyle 25 milyon lira yatırım yapıyoruz. Bir de merkezin İş Kuleleri’ni kullanacağını da dikkate alırsak
toplamda 32 milyon lirayı 5 yıllık sürede ayırıyoruz” dedi.

Bali, “Küresel ölçekte değer yaratabilmek ve rekabet edebilmek için, üniversite, iş dünyası ve özel sektör arasındaki işbirliğinin önemi arttı” dedi. Bali, merkezin dünyada artık mühendislikten finansa, endüstriden ticarete kadar tüm alanlarda kullanılan yapay zekâya dair Türkiye’de önemli bir platform olacağını vurguladı. Bali, merkezi, Türkiye’nin geleceğine yatırım olarak gördüklerini de dile getirdi. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da Türkiye’de ilk kez bu ölçekte bir yapay zekâ merkezinin hayata geçirildiğini belirtti. Yapay zekânın günlük yaşantının bir parçası haline geldiğini söyleyen İnan, “Koç Üniversitesi Ar-Ge için verilen dış kaynaklara bakıldığında Türkiye’de ön sıralarda yer alıyor” dedi.