Galatasaray Üniversitesi İ.İ.B Fakültesi Prof. Dr. Volkan Demir, Akademik Bakış Programında Prof. Dr. Michael Kuyucu’nun konuğu oldu. Volkan Demir, Michael Kuyucu’ya Galatasaray Üniversitesi ‘nin tarihçesi hakkında bilgi verirken üniversitenin bazı öğrencilerin algısının aksine bir vakıf üniversitesi değil bir devlet üniversitesi olduğunu söyledi.  Volkan Demir , Michael Kuyucu’ya üniversite hakkında bilgiler verirken en dikkat çeken bilgi ise İ.İ.B Fakültesinin ilk üç bininci sıradan öğrenciler alması oldu. İşte Demir’n Akademik Bakış’a yaptığı açıklamalar:

Bir Gelenekten Gelen Bir Üniversiteyiz

Galatasaray Üniversitesi biliyorsunuz bir Galatasaray geleneğinden geliyor. Galatasaray Üniversitesi 500 yılı aşkın bir eğitim öğretim geleneğinin son aşamasıdır. Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle Fransız Cumhuriyeti hükümeti arasında 14 Nisan 1992’de imzalanan Milletlerarası Anlaşma ile kurulmuş ve kanunla üniversiteye dönüşmüştür. Önce Galatasaray Eğitim Öğretim Vakfı vs. diye devam ediyordu. Üniversiteye 1992’de dönüştük. Dolasıyla genç bir üniversiteyiz 1992’den bu yana faaliyetteyiz.

Vakıf Üniversitesi Değiliz

Bütün üniversitelerimiz güzidedir. Biz de onların içinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Milletlerarası anlaşmayla kurulduğumuz için özel / vakıf üniversitesi olarak da zannediliyor üniversitemiz böyle bir algı var. Biz bir devlet üniversitesiyiz. Baştan sona bir devlet üniversitesiyiz. Akademisyeninden öğrencisine kadar devlet üniversitesinde hangi şartlarda çalışıyorsa biz de o şartlarda çalışıyoruz. Yalnız Fransız hükümetiyle yaptığımız Milletlerarası anlaşmaya göre Fransız hükümetinin bize sağladığı öğretim üyeleri var yani bize Fransa’nın gönderdiği öğretim üyeleri var bölümlerimizde Yabacı Diller Yüksekokulumuzda. Dolayısıyla üniversitemizin aslında fark yaratan konulardan birincisi Milletlerarası Anlaşma ile kurulmuş olması ikincisi ise üniversitemizin yeri, ülkemizin çok güzel bir yerinde yer alıyor. Üçüncüsü ise bir gelenek üniversitesi olmamız.  500 yılı aşkın bir eğitim öğretim geleneğinin son aşaması ve öğrenciler ile öğretim üyelerinin iç içe olduğu çok sıcak ilişkilerin olduğu bir üniversitede yaşıyoruz ve mutluyuz.

Fransızcayı Öğrenmeden Mezun Olamazsınız

Bize gelen öğrencilerimizin Fransızcaları var ise tabi bunlar bütün üniversitelerde olduğu gibi bir yetenek sınavıyla ya da mezun oldukları okullardan ibraz edecekleri ya da uluslararası kabul gören belgeler var onları ibraz ederek belirliyorlar. Puanın altında kalanlar için Fransızca yabancı dil hazırlığımız var. ÖSYM’den gelen Fransızca Bilimleri öğrencilerimiz için veya yeterli olmayan öğrencilerimiz için. Daha sonra 4 yıllık bir eğitim öğretim sürecimiz var. Şöyle bir güzel tarafı var bizim üniversitenin. Fransızcayı zaten öğrenmek zorundasınız mezun olamazsınız. Fransız DELF’i alamazsanız mezun olamazsınız. Derslerimde takip edemezsiniz hazırlıktan da geçemezsiniz.

Öğrenciler Üç Dil Öğrenerek Mezun Olacak

Bunun yanında da İngilizceden de B2 düzeyine gelmeden mezun olamazsınız. Diyelim ki aday öğrencimizin İngilizce B2’si var. Bu durumda başka bir dili almak zorunda. Yani bir dil bilen bir öğrenci bize geldiğinde üç dille mezun olabiliyor.

En Güzide Öğrencileri Almak İçin Çabalıyoruz

Ben 1998’den beri akademik hayatın içindeyim ve hepimizin bildiği bir konu var devlet üniversiteleri çok kendilerini öne çıkartmazlar. Yani tercih dönemlerinde şöyle bir mantık var idi diye altını çiziyorum çok eskiden. Öğrenci seçer ve gelir devlet üniversitesine. Bizim Galatasaray Üniversitesi’nde böyle bir mantığımız yok. Biz her zaman başarılı öğrencilerin bize gelmesini, ülkemizin en güzide üniversitelerinden biri olduğumuz için en güzide öğrencileri almak ve seçmek için teşvik etmek isteriz. Onun için de gerek YÖK’ün son yıllarda yaptığı online veya yüz yüze de olanlar vardı, online fuarlar, tanıtım günlerine aktif olarak katılıyoruz.

2020 Yılında Fakülte Olarak İlk 3 Binden Öğrenci Aldık

Bildiğiniz gibi yaklaşık 2.500.000 gencimiz sınava girdi bu sene. Geçen sene için söylüyorum çünkü bu sene tercihler yeni başlıyor. 2020’de uluslararası ilişkiler programımıza yerleşen son öğrencimiz 1919.uncu sırada. İşletme programımız ise 1379.sırada son öğrencimiz.

Fakültede şöyle söyleyeyim iktisat 1661, inci, siyaset bilimi programı 3085.inci kişiyi almış en son. Yani 4 bölüme baktığımızda ilk 3000’den öğrenci aldık diyebiliriz. Diğer 3 bölüme baktığımızda ilk 2000’den öğrenci alıyoruz. Öğrenci niteliği öğretim üyesi niteliğini de geliştiriyor. Dolayısıyla böyle bir sorumluluğumuz da var. Bu bizi mutlu ediyor umarım bu yine devam eder ve başarılı öğrencilerimizi çekmeye devam ederiz.

Programı İzlemek / Dinlemek İçin: