İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Karaöz,  Doç. Dr. Michael Kuyucu’nun hazırlayıp sunduğu “Akademik Bakış” programına konuk oldu.

Tercih dönemi ile ilgili bilgiler veren Karaöz, “İstinye Üniversitesi’ni neden tercih etmeliler? Şöyle ben söylüyorum bütün adaylara ya da arkadaşlarıma öncelikle meslek seçimi noktası biraz kafa karıştırıcı. Herkes hangi mesleği seçmeliyim? Ben hep diyorum ki yeteneklerinize bakın ve vizyonunuza bakın bu noktada meslek seçerken ailenizin tabi ki sizi yönlendirmeleri olabilir ama ben her zaman kendiniz bu meslek noktasında karar vermeniz gerektiğini söylüyorum. Burada asıl önemli olan üniversite seçmek çok önemli. Üniversitenin size neler sunduğuna bakmanız lazım. Biliyorsunuz İstinye Üniversitesi sahiden kuruluş vizyonunda araştırma üniversitesi olma yolunda çok çaba sarf ettik ve hala çaba sarf ediyoruz. Biz araştırmaya çok önem veriyoruz, biliyorsunuz pandemi dönemi sonrasında da artık üniversiteler. Eğitimlerin yapıldığı yerler olmaktan çıkacak daha çok araştırmanın, projenin gerçekleştiği, küçük gruplar halinde hocalarla yüz yüze yapılan tartışmaların olduğu, daha çok soruşturan, araştıran öğrencilerin daha aktif rol aldığı bir kurumlar haline gelecek üniversiteler. Bu bağlamda da öğrencilerin buna çok dikkat etmesi gerektiğini söylüyorum. Biz de tabi ki artık pandemi sonrası pandemi sürecinde yaşadığımız bir gerçek var, dünya dijitalleşiyor. Dijitalleşme noktasında da buna gerçekten önem veren, buna ciddi altyapı hazırlıkları yapan, buna ciddi yatırımlar yapan hem bilimsel anlamda hem teknik anlamda üniversiteleri tercih edin. Yapay zekâ artık hayatımızın bir parçası. Yapay zekâyla beraber verinin önemini anladık dolayısıyla veri mühendisliği veya veriyle ilgili süreçlere çok yatırım yapan üniversiteleri tercih edin. Bunun yanı sıra sizi sadece bilimsel anlamda araştırma anlamında değil sosyal anlamda da geliştiren üniversiteleri tercih etmelerini tavsiye ediyorum genç arkadaşlarıma.” dedi.

Üniversite olarak yaptıkları çalışmalarını da değerlendiren Karaöz, “İstinye Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde Türkiye’nin en büyük hastaneler zincirinin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Usta aynı zamanda bizim üniversitenin mütevelli heyeti başkanı olunca böyle bir insanlarda doğal bir algı oluyor. Tabi ki biz tıp ve yaşam bilimleri sağlık alanında hakikaten ciddi altyapı sahibiyiz, hastanemiz var, öğrencilerimizin bu hastanelerde staj yapmaları çok çok önemli. Çünkü eğer bir hastaneniz yoksa staj yapamazsınız staj yapamazsanız o mesleği kazanacağınız mesleği ya da diplomayı sıkıntılar yaşarsınız. Yani sadece teorik anlamda kendinizi yetiştirmiş olursunuz ki bu bence çok sakıncalı bir durum. Bunun yanı sıra mühendisliği çok ciddi yatırım yaptık. Sahiden yaşamlarının bir dönemini mutlak suretle yurt dışında geçirmiş ciddi akademik personel transferi yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Yabancı kökenli birçok akademik personeli transfer ediyoruz Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerden. Çok ciddi yatırım yaptık bilgisayar, yazılım mühendisliği, inşaat, makine mühendisliği, endüstri mühendisliği hem de İngilizce bunların eğitimi biliyorsunuz. Bu noktada çok çok iddialıyız, arkasından sırasıyla eczacılık fakültesine çok ciddi yatırımlar yaptık. İnanıyorum ve iddia ediyorum ki vakıf üniversiteleri arasında eczacılık fakültesine bu kadar bütçe ayıran üniversite nadir sayıda olduğunu öngörüyorum. Gelip arkadaşlarımız daha detaylı görsünler eczacılık fakültesinin hem araştırma laboratuvarlarını hem normal eğitim laboratuvarlarını. Bunun yanı sıra diğer fakültelerimize de çok önem veriyoruz, mimarlık arkadan geliyor, fen edebiyat geliyor. İktisadi idari bilimlere bu sene gerçekten çok ciddi yatırım yaptık, birçok hoca transfer ettik biliyorsunuz. Dolayısıyla yani topyekün 7 fakültemiz, 2 meslek yüksekokulumuzla beraber eğitim hayatında, akademik hayatta öğrencilerimize en iyisini verebilmek anlamında özgür bir üniversite, esnek bir üniversite olmak anlamında ciddi çabalarımız var.” diye konuştu.