Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik,  Doç.Dr. Michael Kuyucu’nun hazırlayıp sunduğu “Akademik Bakış” programına konuk oldu.

Fakülte hakkında bilgiler veren Çelik, “Deniz bilimleri ve teknoloji fakültesi 1992 yılında su ürünleri fakültesi adıyla kuruldu. Daha sonra işte denizcilikle alakalı bölümlerinde fakültemiz bünyesinde faaliyete geçebilmesi için bu denizcilikle ilgili bölümlerinde fakültemiz bünyesinde faaliyete geçebilmesi için 2012 yılında fakültemizin adı deniz ürünleri ve teknolojisi fakültesi olarak değiştirilmiş. Fakültemizde 9 tane bölüm yer almakta. Bu bölümlerin sadece su ürünleri mühendisliği bölümünde lisans programı bulunmakta ve bu bölüme öğrenci alımı yapılmaktadır şu anda ancak fakültemiz bünyesinde bulunan üç bölümde ise lisans üzeri eğitimde verilmektedir. Şimdi biz bu bölümlerimizden şöyle kısaca bir bahsetmek gerekirse öncelikle bu su ürünleri temel ürünleri bölümü var. Bu bölümün başlıca çalışma alanları işte suyun organizmaların biyo çeşitliliği, sistematiği, dağılımı, biyolojileri, fizyolojileri, ekolojileri bunun yanında da su kalitesi ve kirliliği.. Diğer bir bölümümüz su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi bölümleri. Bunun alanları ise işte balıkçılık yönetimi, balıkçılık kaynaklarının sürdürülebirliği işte av araçlarının seçiciliği, su ürünleri işleme teknolojilerinin geliştirilmesi, su ürünlerinin biyo kimyasal mikrobiyolojik ve duyusal olarak değerlendirilmesi. Bir de su ürünlerinin kalite ve güvenliğinin arttırılması şeklinde sıralayabiliriz. Ve diğer bir bölümümüz su ürünleri yetiştiricilik bölümü. Bu bölümdeki akademisyenlerimiz işte deniz, pis su ve akvaryum balıkları yetiştiriciliği bir de… kabuklu, yumuşakça bunun yanında istakoz gibi eklembacaklıların üretimi yine balık hematolojisi yani balık kanı, balık besleme ve yem teknolojileri. Bunun yanında mikro ve makro av kültürü. Yine su ürünleri üretim tesislerinin planlanması gibi alanlarda çalışmalarını devam ettirmektedirler.” dedi.

Burslar hakkında da bilgiler veren Çelik, “Şimdi burs programından bahsedecek olursak bu su ürünleri mühendisliği programını tercih eden ilk üst sırada ama tercih eden öğrencilerimize YÖK tarafından 48 ay yani 4 yıl boyunca 800 TL yani aylık olarak 800 TL karşılıksız ve kesintisiz burs veriliyor. Bunun yanında yine su ürünleri işte tarım, gıda ve orman kaynaklarımızın sürdürülebilir şekilde devam etmesi amacıyla yine Tarım v e Orman Bakanlığı tarafından yine üniversitemizin bu su ürünleri mühendisliğini tercih eden ve ilk 10 bine girenler arasında yine bu bölümü tercih edenlere de yine burs verilecek. Yani bunun dışında yine fakültemizden mezun olan öğrencilerimiz eğer akademik çalışmalara yönelmek işte lisans eğitimi almak isterlerse de işte onlar içinde farklı bir burs imkanı mevcut. Yine Yüksek Öğretim Kurumu 2016 yılından itibaren içerisinde bizim çalışma konularımızda, alanlarımızda olduğu öncelikli alanlarda doktora yapacak öğrencilere burs imkanı sağlıyor. Yani bunu öğrencilerimize yasal süre olan işte 4 yıl boyunca yani bu aylık yaklaşık 2250 TL burs veriyor ama tabi ki bu bursu almak için doktora sırasında öğrencilere YÖK tarafından verilen belirlenen şartları yine yerine getirirse bu burs miktarı 4500 TL’ye kadar ulaşabiliyor. Şimdi bu fakültemiz bünyesinde lisans üstü eğitim veren bölümlere burslu doktora yapma yani burslu doktora yapma talebi oldukça fazla çünkü bu bağlamda zaten son 3 yıl içinde toplam 13 adet YÖK doktora çalışmalarına başlamış ve devam ediyorlar. Bunun yanında üniversitelerimizin sağlık kültür spor dairesi başkanlığı tarafından yine UKOM’un belirlediği kriterlere uygun olarak öğrencilerimize yine burs imkanı tanınıyor.” Diye konuştu.