YÖK Başkanı  Yekta Saraç, vakıf üniversitelerinde yüzde 75 bursun kaldırıldığını ve düşük kontenjanların artı 10 arttılacağını açıkladı. Vakıf Üniversitelerinde sınırsız büyümenin artık bittiğini  söyleyen Saraç, özel üniversite kavramının da artık Türkiye’de tartışılması gerektiğini söyledi.

Özel üniversitelerin kurulması ile ilgili görüşlerini dile getiren YÖK Başkanı “Türkiye’de gerçek vakıf üniversitesinin tanımının yapılması  ve özel üniversitelerin getirilmesi lazım. Bu Anayasa değişikliği gerektiriyor. Vakıf Üniversitelerinde vergi muafiyetinin olmayacağı özel üniversitelerde elde edilecek verginin yüksek tahsilinde maddi açıdan zor durumda olan çocuklara harcanması gerekir. “Yüksek öğretim özelleştiriliyor” söyleminden uzak kalmak için özel üniversitelerden elde edilen gelirin bu çocuklara harcanması lazım.  Biz yüksek öğretimin özelleştirilesinden yana değiliz. Özel üniversitelerin 70li yıllardaki tecrübesinden hareket ederek güvence fonlarının oluşturularak mali bakımdan Maliye tarafından, akademik olarak da YÖK tarafından denetlenmesi gerekir yorumunu yaptı.

YÖK Başkanının bu açıklaması üzerine kamuoyu ikiye bölünerek özel üniversitelerin gerekliliğini tartışmaya başladı.

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşı,  “Bana göre vakıf üniversitelerin çoğu özel üniversite gibi. Fiilen vakıf üniversitesi gibi çalışan kurum çok az.” Derken,  Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin “ Türkiye’de tabela üniversite eflasyonu var. Öğreniyi müşteri olarak ve iş gücü hazır yatırım alanı olarak tarif eden anlayış  devam ediyor. Özel üniversite şirket üniversitedir” yorumunu yaptı.  URAP Başkanı Prof.Dr. Ural Akbulut ise “Özel üniversitelerin kurulmasına karşıyım, doğru değil. Vakıf Üniversitelerinin büyük bölümünde Ar-Ge’nin A’sı yok. Çoğunun sıralamalarda adı bile geçmiyor. Tamamen ticari yaklaşıyorlar.” Diyerek mecvut sistemi eleştirdi.