Yazar Nurten Yalçın Erüs, “Şair, Edip, Dürüst Tüccar Leon Bahar’ı Takdimimdir” adlı kitabını Michael Kuyucu’nun hazırlayıp sunduğu Akademik Bakış programında anlattı.
İstanbullu bir tüccar olan Leon Bahar’ın hayatından kesitler sunan Erüs, “1942 yılında Varlık Vergisi çıkıyor. Leon Bahar’a da 120 bin TL gibi çok yüksek bir vergi çıkarılıyor. Leon bunu ödeyemediği içinde önce Aşkale’ye sonrada Sivrihisar’a gönderiliyor. Buralardan hakkını aramak için devlete dilekçeler yazıyor. Ayrıca eşine özel mektuplar kaleme alıyor. Bu kitapta bunlara yer verdim.” dedi.
Kitabı yazmaya nasıl karar verdiğine de değinen Yazar Erüs, “Ekonomi muhabirliği yaptığım 2000’li yıllarda ‘Salkım Hanımın Taneleri’ adlı filmi izlemiştim ve çok etkilenmiştim. Varlık vergisi işlenmişti. O dönemin öneli iş insanlarından olan Üzerih Garih ile konuştum ve filmi izleyip izlemediğini, ailesinden kimsenin gidip gitmediğini sordum. O da bana ‘izledim ama ailemden kimse gitmedi’ dedi. Fakat bana bir dilekçe gösterdi. Bu dilekçe Leon Bahar’a aitti. Ben bu dilekçeden bir haber yaptım. Daha sonra Leon Bahar’ın kızı bana ulaştı ve babasına ait olan arşivi bana verdi. Ben de Fransızca olan yazıları 2001 yılında Türkçeye çevirdim ama o dönem kitabı yeterli olgunluğa erişmediğim için yayımlamamaya karar verdim. Sonra 2017 yazmaya başladım, 2018’de tamamladım ve 2019’da kitabı yayımladım.” ifadelerini kullandı.
Yazar Nurten Yalçın Erüs, 1942 yılında çıkarılan varlık vergisi ile ilgili olarak da şunları söyledi:
Varlık Vergisi fevkalade kazançları vergilendirmek için çıkarıldı. Bu kanunun teknik olarak sıkıntıları vardı. Bu eksiklikler bugün artık tartışılmıyor bile ve tüm çevrelerce kabul ediyor. Peki, neler vardı bu kanunda? Örneğin verginin oranı belirtilmiyor. Bu kanunu okuyan bana ne kadar vergi gelir tahmininde bulunamıyor. 15 günlük müddette çıkarılan verginin ödenmesi isteniyor. Sonra yüzde 1 faizle bir hafta izin veriliyor. Yine ödenmez ise yüzde 2 faizle bir hafta daha izin veriliyor. Toplamda 1 aylık sürede vergisini ödeyemeyenlere bedeni kabiliyetlerine göre memleketin herhangi bir köşesinde çalıştırılacakları söyleniyor.
Erüs son olarak da “Geçmişe yüzleşmekten korkamayacağız ve ileriye bakacağız. Bu topraklar birlikte yaşamak için çok güzel imkanlar sunuyor. Asla haya etmekten vazgeçmeyin. Leon Bahar hep şair olmak istemiş, edip olmak istemiş, dürüst tüccar olmak istemiş. Sağlığında bunların hiçbirini görememiş ama mezar taşında bunlar yazıyor. Bu kitabı okuyanlar ona bu hakkını teslim ediyorlar. Hayallerimizin gerçekleştiğini biz göremeyebiliriz ama hiçbir yerde kaybolmuyor. Bir gün gerçek olabilir hayallerimiz. Dolayışla vazgeçmeden yaptığımız her ne ise onu en iyi şekilde yapalım.” diyerek sözlerini tamamladı.