Webtunes Şirketinin CEO’su Kaan Gülten, Akademik Bakış Programında Michael Kuyucu’ya NFT’yi anlattı. NFT’nin sanatta nasıl uygulandığına ve sanat ile NFT’nin piyasalarda nasıl buluştuğunu anlatan Kaan Gülten, webtunes olarak Sinan Kılıç ile beraber oluşturdukları NFT koleksiyon hakkında bilgi verdi.
NFT Nedir?
NFT Blockchain teknolojisinden sonra ortaya çıkan “Non Fungible Token” olarak açılımı olan yani birbiri yerine geçmeyen tekrarlanamayan tamamen benzersiz sanal varlıklardır. Dolayısıyla bu yönüyle de bir sertifika gibi bir ürünün eşsiz olduğunu biricik olduğunu tescilleyen bir teknoloji halinde günümüze girmiştir. Aslında günümüzde her şeyin yavaş yavaş dijitalleştiği, şirketlerin dijitalleştiği dünyada sanatın da dijitalleşmesini sağlayan bir teknoloji.
NFT Bir Dijital Rönesans
Buna bir nevi dijital rönesans da diyebiliriz aslında. Aynı zamanda sanatçıların ürünlerini eserlerini global anlamda da satmasını duyurmasını tanıtmasını pazarlamasını sağlayan da bir alt yapıyı da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla sanatçının globalleşmesi küreselleşmesi pazarlanması sanatın büyümesi adına da oldukça geçişken bir zemin hazırlıyor. Bu yönüyle sanatın dijitalleşmesi dijital rönesans da diyebiliriz aslında. Aslında bunun sonu yok. Bu tamamen yaratıcılığa bağlı. Sanat da bir yaratıcılık. Dolayısıyla sanatçılar bu işin içerisine girdikçe bu konunun nerelere uzanabileceğini ne kadar yaratıcı çalışmalar çıkarabildiğini dair oldukça fark edecekler.
Bir Müzik Eseri Telifi ile Beraber NFT Olarak Satılabilir
Örneğin tamamen farazi bir örnek verebilirim bununla ilgili. Bir müziğin bir şarkının NFT ile satışının gerçekleştirilmesi NFT satın alan kişinin veya kişilerin telif haklarını almasıyla bunun kullanım hakkına sahip olması anlamına gelebilir veya NFT üzerinden telif hakkı da satıldığı zaman NFT ile şarkıların satılması ile çok şeffaf adaletli bir gelir paylaşımı sağlanabilir. Yani aslında bakıldığı zaman bu Blockchain altyapısı üzerinden akıllı kontratlarla tamamen bunun sistematik adil bir şekilde sanatın ticari ve tescil yönünü de veya telif yönünü de uygulamaya koyabilirler.
Blockchain Teknolojisi Daha Farklı Yerlere Uzanacak
Bu anlamda dediğim gibi çok geniş uygulamalara sahip aslında örneklerini gördükçe bunun herkesin kendi alanı ile ilgili yaratıcılığını ortaya koydukça farklı örneklerle karşılaşıyor olacağız. Tabii ki bunun biraz işleyişine bağlı. Bu akıllı kontratlar nasıl düzenleniyor ona bağlı. Bir satınalma da olabilir, bir ortaklık da olabilir daha sonra telif hakkından pay alma olabilir, bunun gelirlerini ortak olmak olabilir, bütçe yaratmak olabilir hatta buradan yola çıkarak bir şirketleşme şirket akışındaki gelirlerinin dağılımı gibi farklı konulara bile uzanabilir. Dediğim gibi birçok alamda kullanılabilir. Bu NFT aslında en net tabiriyle Blockchain’in hani Blockchain’i sorguluyoruz ya kripto paralar gelecekte nerede kullanılacak nasıl hayatımıza girecek diye hayatımıza girdiği en somut örneği NFT dünyası aslında. Yani dolayısıyla kripto paraların da ticari olarak bir geçerlilik kazandığı örneğini görüyoruz. Bu anlamda da çok önemli ki o tarafta da değerini artıracak bir konumu da var NFT dünyasının. Dolayısıyla gelecekte NFT ile birlikte Blockchain teknolojisinin çok daha farklı yerlere uzanacağını popüler olacağını söyleyebiliriz ama az önce de söylediğim gibi bu konuyu sanat başı çekiyor sanatçılar başı çekiyor ama bir şirketin de NFT üzerinden hisselerini satışı ve gelirlerinin dağılımı çok tabi mümkün olabilir.
NFT ile Ticaret Merkeziyetçi Bir Yapıdan Uzaklaşacak
Yani burada bir sanal şirket gelirini otomatik çalışanları ve tedarikçileri dağıtan bir yapı olarak düşünebiliriz. Tamamen buradaki işleyiş sanal kontratlarla gerçekleşen bir iş. Dolayısıyla bir gelir yaratan, değer yaratan, gelir akışı oluşturan ne varsa NFT bunun içerisinde en şeffaf ve adaleti sağlayacak şekilde yer alabiliyor. Dolayısıyla şey de diyebiliriz burada sanatında aslında değer bulabilmesi için önceden sanat galerileri veya bir ses dosyası müzik için bir yapımcı yapım şirketi gibi bazı otoriteler gerekiyordu. Bu otoriteleri de tamamen ortadan kaldıran yani sanatında merkeziyetçilikten uzaklaşmasından bir sanatçının çok basit bir şekilde Twitter hesabıyla takipçilerini ürünlere lanse ederek topluluk kitleye ulaşabilmesini sağlayan bir alt yapıyı oluşturuyor. Bu açıdan aslında ticaretin de bir nevi merkeziyetçi yapıdan kurtulmasını sağlayan ama bunu da sanatla bu açılımı bu devrimi yapan bir yapı diyebiliriz.
Metaverse ile NFT ‘nin Yapısı Daha da Güçlenecek
Facebook’unda lanse ettiği metaverse kavramı ile birlikte aslında NFT dünyası da oldukça hız kazandı. Çünkü NFT’nin oyun dünyası ile zaten teğet geçen bir yapısı vardı çok hızlı entegre olabilecek bir yapısı var ama metaverse ile birlikte oluşacak sanal dünyada sanal gezegende sanal ofislerde sanal eğlence network alanlarında da aslında her türlü ürünün en iyisi ile birlikte insanlara ulaşabileceği altyapı söz konusu olacak. Dolayısıyla NFT dünyasının varlığını oldukça güçlendiren bir kavram metaverse. Buradaki kullanımlar metaversede sahip olacağımız bir avatar bir kıyafet bir obje bir ofis bir araba yani metrobüste dijital olarak bulundurabileceğiniz her item aslında NFT ile sahip olabileceğiniz objelerden oluşacak. Hatta orada aldığınız ürünler bir görsel ürün ise bir sanat eseri ise bir galeride metaverse gibi dijital galeride yer alabilecek veya bunun için zaten dijital bir galeri oluşturmak için koleksiyon yapan NFT kullanıcıları da var. Dolayısıyla metaverse kavramı bu süre için oldukça hızlandırdı.
Webtunes Olarak Sinan Kılıç ile Birlikte Bir Koleksiyon Çıkarttık
Bir de metaverse dünyasında insanların günümüzde gerçek dünyada estetik algısını zayıf ve güzellikle ilişkilendiren yapıyı yıkmak adına kilolu da olsa bu kavramları estetiğin kilolu özgüvenli olabileceğini vurgulamak adına ‘soti meta bohemians’ karakterini ortaya çıkarttık. Metaverse dünyasında bu karakterlerle var olabilirsiniz mottosuyla hareket ediyoruz. Dolayısıyla aslında metaverse için bir hazırlık ama bunun bir koleksiyon bir sanat koleksiyonu bu noktada oldukça deneyimli geçmişi olan yüzlerce eserde binlerce eserde imzası olan Sinan Kılıç ile birlikte çalıştık.
Dijital Kulüpler ile Koleksiyonlara Sahip Olma Motivasyonu Artıyor
Burada koleksiyonların ve sanatın değerini artıran oluşturduğu ekstra değerler aynı zamanda. Yani tek başına bir sanatın sanat eserinin varlığını değerli kılmak özellikle dijitalde mümkün olamıyor. Ya sanatçı ya o sanat eserinin bir anlam taşıyor olması lazım. Bizim de burada bu anlam yükleyerek mesela ne gibi anlamlar yüklenebilir bir önemi çok iyi bir kişinin bu koleksiyon parçasından bir esere sahip olması bile doğrudan herkesin buna sahip olma hissiyatını uyandırabiliyor veya bir kulüp oluşturarak bu koleksiyona sahip kişilerin bir araya geldiği networking alanları sohbet alanları iletişim alanları dijital gruplar bile bu koleksiyonlara sahip olma isteğini artırabiliyor. Dolayısıyla burada ortaya çıkarılan yan değerler de çok önemli. Biz bu yan değerlere de ekstra kazanımlara katma değerlere de fazlasıyla odaklanıyoruz. Bu noktada bunun üzerinde çalışmalarımız hala devam ediyor. Tabii ki burada bir de serbest piyasa söz konusu ve buradaki her ekonomide olduğu gibi aslında burada da önemli olan konu arz talep dengesi. Yani bu arz talep dengesini nasıl sağlayabildiğiniz fiyatlamayı en gerçekçi zeminde bulunduracaktır. Tabii ki burada bir sanatçının takipçisinin çok olması, ürettiği eserlerin sınırlı olması ürettiği eserlerin gelecekte bir anlam taşıyacak olması bunun değerlemesi de otomatik olarak biliniyor. Tabii ki ilk çıkışta bunu sanatçı bir değer belirleyerek ortaya çıkarıyor satışa çıkarıyor ama sonrasında sanatçı ile ilgili değişen durumlar sanatçı ile ilgili değişen haberler popülarite o noktada ki eserleri toplumun da çok yoğun ilgi göstermesi başkaları sahiplendiyse bile direk açık arttırmayla ya da teklif usulü ile veya koyduğu fiyatların hızlıca talep görmesi ve artan bir değeri ulaşabiliyor. Yani bundan üç beş ay sonra çok hızlı değerlemeleri ulaşan veya şu anda keşfedilmemiş bunu sanatçılarda da çok yaşarız bu sanatçının on yıl sonra çok meşhur olacağını bir bildiğimiz eseri varsa ona sahip olmak isteriz. Bunun gibi çok uzun vadede de değerlenecek eserler mümkün ama dediğim gibi bu tamamen arz talep ile ve sanatçının sanatın oluşturduğu değerin popülaritesi ile de ilgisi var. Dolayısıyla bireysel pr çalışması da önemli kriterlerden bir tanesi. Aslında dediğiniz gibi bu tamamen kişiye göre değişir yani aslında bir sanat koleksiyonu yapmak isteyen kişi bunu bir koleksiyon amacı ile gerçekleştiriyor olabilir ama şu anda çoğunluk oluşan pr’ın da etkisiyle algının da etkisiyle biraz daha yatırım aracı gibi görüyor. Dolayısıyla erkenden yayına çıkan koleksiyonlardan bir parça sahip olmak isteyen kişiler bunun bu algı ile ve popülaritesi ile birlikte birkaç ay sonra 3-4 katına çıkacağı izlenimi ile çok ciddi bir şekilde yeni çıkan koleksiyonları tüketmeye başlıyorlar. Yani binlerce parça anında satışa kapalı hale gelebiliyor satışını tamamlayarak. Dolayısıyla yatırım amacıyla da oldukça yoğun ve ciddi bir talep var. Bu talep olduğu sürece de yatırım amacı da karşılık bulmaya devam edecek.
Program Podcast: