Gazeteci, yazar Mustafa Alyaz Akademik Bakış Programında Doç.Dr. Michael Kuyucu’nun konuğu oldu. Mustafa Alyaz, Akademik Bakış Programında iletişim ile ilgili yazdığı “A’dan Z’ye Başarılı İletişim” adlı kitabını ve bir gazeteci olarak iletişime nasıl baktığını anlattı. İşte Mustafa Alyaz’ın Akademik Bakış’a yaptığı açıklamalar:

Kitap Ders Kitabı Olacak Özelliklere Sahip

2003 yılında radyo programcılığına başladım. O günden bugüne biriktirdiklerimizi yaza yaza bugüne getirdik. Kitap yazan bir sürü arkadaşımız var yazar camiasından arkadaşımız var. Roman çalışmalarım da var ama dediler ki “iletişim üzerine ilerlersen daha güzel olur”. Şimdi birinci kitabımız yayınlandı. Aslında bu kitabın ikincisi de mevcut birinci kitapta biz temel olanı aldık yani “iletişim nedir?”, “iletişimde etkinlik nasıl arttırılır”, “kişisel arası kişiler arası iletişim” konularına değindik. Ders kitabı boyutunda güzel bir kitap oldu diyebilirim.

Lise Düzeyindeki Gençleri Hedefledim

Bu üniversitedeki hocalarım sayesinde oldu. Ankara üniversitesi bana gerçekten çok farklı bir bakış açısı sağladı. Burada en öncelik Doç. Dr. Cenk Saraçoğlu hocam, sosyoloji hocamız bunun yanında diğer hocalarımız da güzel katkılar verdi. İkinci kitap tamamen çok farklı bir boyutta olacak ama birinci kitabımızda önce bir iletişimi anlatalım dedik. Basit bir düzeyde iletişimi anlatalım dedik. Kısa kısa öz cümlelerle birlikte bir iletişimi anlatalım insanlar iletişimin ne olduğunun farkına varsınlar. Şöyle bir baktığımız zaman bugün yozlaşmış bir dünya içerisinde herkes edepten ahlaktan liyakatten bahsediyor. Biz de dedik ki en azından bu iletişim kitabını okuyan lise düzeyinde öğrenci yani 9.sınıfa geçmiş bir öğrencinin artık iletişim probleminin yaşamasın.

Kitapta Temel İletişim Konularına Yer Verdik

Şimdi şöyle bir şey düşünün “iletişim nedir?” yani “insanlar iletişimi nasıl kurmalı?” biz bugün hani herkesin dilinde ama bir terim eksikliği yaşıyoruz, insanlar ne konuştuğunu bilmeden kelimenin anlamını bilmeden konuşarak laf cambazlığı yapmaya devam ediyorlar. Karşılarındaki insanla en güzel iletişimi kurmak için aynı dili konuşmak gerekiyor ve iletişimi iyi kurgulamış insanlar aslında sizin çevrenizi ve yaşam kalitenizi de ortaya koyuyor. İletişimde kendinizi geliştirdiğiniz zaman çevrenizin de değiştiğini görüyorsunuz ve farklı bir ortamda ve sizi anlayacak, sizi anlamak için size zaman ayıracak – biliyorsunuz zaman insanın en kıymetli hazinesi- insanlarla birlikte olunca mutlu oluyorsunuz.

Bir İş Başvurusunda Diplomanıza Bakmayacaklar

Günümüzde internet dünyasında bilgi kirliliği çok fazla. Siz kendinizi nasıl anlatacağınızı nasıl iletişim kuracağınızı öğrenmedikten sonra aldığınız diploma hiçbir işe yaramayacak. Geldiğimiz noktada kendinizi anlatabildiğiniz kadar karşınızdaki insanlardan dönüşüm alacaksınız. Bir iş yerine gittiğiniz zaman diplomanıza bakmayacaklar, becerinize bakmayacaklar tamamen sizin konuşmanızı sizin etkinliğinize, sizin kariyerinizin sizdeki doluluk oranına bakacaklar. Bunun için de iletişim çok önemli diyoruz.

İki Ayrı Kitap Olacak

Bu birinci kitabımız tamamen temel bilgilerin üzerine kurulu. Çocuklarla iletişim kurmak, iletişimde sık düşülen hatalardan kurtulmanın yolları, motive edici bir unsur olarak iletişim empati etkili iletişim,  iş ortamında örneksel iletişim ve sosyal medyada iletişime biz biraz farklı bir bakış açısıyla yaklaştık.

İkinci kitapta ise radyoculuk yıllarından bugüne kadar tecrübelerimizi hikayeleştirip paylaştığımız yine farklı düşünürlerin sözcüklerini alarak kurdukları cümleleri alarak onları yorumladığımız bir kitap olacak. Şu anda onun çalışması da devam ediyor. Aslında biz birinci kitapta hepsini vermeyi düşünüyorduk ama biliyorsunuz yayınevleri artık tamamen satış odaklı çalışıyor. Bana dediler ki “birinci kitap biz bu şekilde yapalım. İkinci kitapta da yine sizin dediğinizle sizin yazılarınızla birlikte bir bütün haline getirelim” dediler. Ben buna çok sevdim eksikliklerimizi de gördük.

Ömer Aykut Çelebi Hocamın Bana Verdiği İletişim Dersi

Size bir anımı anlatayım burada siyaset bilimi hocam var Prof. Dr. Ömer Aykut Çelebi. Bize “seçmeler ve seçimler” adlı bir ödev verdi. Bu ödevi yapın dedi. Yaptım ödevi çok güzel hazırladım çünkü sektörün içerisindeyiz, milletvekili nedir biliyoruz, seçmen nedir biliyoruz. Hazırladım gönderdim hocadan şöyle bir tepki aldım ‘biz robot değiliz’ yani ödevi gönderdim ama bu ödevi gönderirken “merhaba hocam, iyi günler hocam demeni beklerdim senden” diye bir geri dönüş aldım mail üzerinden. Hocayla da aramız çok iyi derslerine devamlı giriyorum hocam beni çok sever ben hocamı çok seviyorum. Tabii iş yoğunluğuyla birlikte ben tekrardan şunu söyledim mail üzerinden daha sonrasında da kendisiyle de görüştüm. Mail üzerinden şunu yazdım “hocam ödevimi boşverin, ben bugün hayatımın dersini aldım”. İşte iletişim konusunda bir “merhabayı” atladığımız zaman bakın sonuçlar nereye gidiyor.

Program Podcast Kaydı: