Dış Ticaret Uzmanı ve Siyaset Bilimci Melek Eyigünlü,  Michael Kuyucu’nun hazırlayıp sunduğu “Akademik Bakış” programına konuk oldu.

İlk olarak dünyanın gündeminden düşmeyen ticaret savaşları konusuna değinen Eyigünlü, “Ülkelerin birbirine gümrük vergileri ve kotalar koyarak ithalatların önüne koyduğu ticari engellere ‘Ticaret Savaşları’ diyoruz. Bu kavram aslında yeni değil biz sadece ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle yeniden hatırladık. Ticaret savaşları ilk olarak 15 ve 18’nci yüzyılları arasında Batı Avrupa’da merkantilizm dediğimiz dönemde yaşandı.” dedi.

Eyigünlü, Çin ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında Washington’da imzalanan birinci faz ticaret anlaşması hakkında ise şunları söyledi:

“Ticaret savaşlarının ticaret anlaşmasına evrildiği bir dönemdeyiz. Bu gelişmeye rağmen piyasalardaki gerginlik devam ediyor. Fakat bu anlaşma ile küresel ekonominin yavaşlamasının önündeki bu riskin bir miktar hafifletilmesinin umutları da doğdu. Ülkelerin birbirinden karışlıklı beklentileri var. ABD Çin’den kendilerinden ithalat yapmasını, Çin’de ABD’den gümrük vergilerini ve kotalarını kaldırılmasını bekliyor.”

Dış Ticaret Uzmanı ve Siyaset Bilimci Melek Eyigünlü, Kuşak ve Yol İnisiyatifi projesine de değinerek, “Eski adıyla İpek Yolu yeni adıyla Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Asya’dan Avrupa’ya karadan ve denizden ulaşmayı hedefleyen bir büyük projedir. Bu proje Türkiye dahil 65 ülkeyi kapsıyor. Türkiye bu projede orta koridorda. Jeopolitik ve jeostratejik olarak bu koridorun çok önemli bir noktasındayız. 3 kıtayı birleştiren bir ülke konumundayız. Türkiye’nin bunu her yönüyle iyi değerlendirmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Son olarak ekonomik anlamda dünyanın geleceğine dair tahminlerde bulunan Eyigünlü, “Çin’in 2050’li yıllarda ABD ekonomisin açık ara önünde olacağı, ABD’nin Hindistan ile ikincilik üçüncülük mücadelesi içinde olacağını öngörülür. 2050’de ekonomi aktörleri çoğalacak. Artık tek kutuplu dünya olmayacak.” değerlendirmesinde bulundu.