TİCARET KULUÇKA söyleşileri kapsamında düzenlenen “Girişimciler için; Markalaşma Yol Haritası” konulu panel yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Tüm Girişimci ve İş Mentörleri Derneği (TUGİM) Başkanı Nuri Murat Avcı’nın moderatörlüğündeki panele yıllarca sektörde başarılı markaları yönetmiş ve birer girişimci olan Kurumsal İletişimciler Derneği Başkanı ve Bilim Virüsü kurucusu Şule Yücebıyık ile Alwiser Kurucusu Erkan Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

Panelde İstanbul Ticaret üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Zaim, yurtdışı teknopark, girişimcilik ekosisteminin Türkiye’de anlatılması, böylece ülkemizdeki insan gücünün kazanılmasının ve girişimlerin ekonomiye katma değerli ürün olarak döndürülmesinin gerektiğini vurguladı. Ar-Ge merkezleri ile teknoparkları daha verimli hale getirmek üzere üniversite ve kurumlara sorumluluklar düştüğünü ifade etti.
Prof. Dr. Zaim’in konuşmasının ardından panele geçildi. Panelistler bir girişimci olma yolunda yaşadıkları tecrübelerini konuklarla paylaştı. Bununla beraber markalaşma, markalaşma süreçleri, marka özellikleri, stratejik marka konumlandırma ve marka iletişimi ile ilgili bilgiler verdiler.
Şule Yücebıyık, uzun yıllar kurumsal hayatta edindiği tecrübesini kendisinin de hayatta yaşadığı bir sorundan ve bu sorunu çözmek isteğinin tetiklenmesi sonucu sosyal bir girişim olan Bilim Virüsü adlı girişimini nasıl hayata geçirdiğini anlattı. Yücebıyık, girişiminin ismini oluşturma sürecinden markasını yaratmaya, hitap ettikleri kitleye yönelik logo tasarımı ve motto çalışmasını nasıl gerçekleştirdiklerini girişimci adayları ile paylaştı. Yücebıyık, konuşmasında marka yaratırken iletişimin önemli olduğunu ve girişimcilerin markalaşma sürecinde bir iletişimci ile markalaşma süreçlerini yürütmeleri gerektiğinin önemini vurguladı.
Erkan Yıldırım, girişimcilerin markalarını yaratırken sorunlar yaşayabileceklerini ancak girişimcilerin hata yapmaktan korkmamalarını ve hata yapsalar dahi tekrar tekrar denemeleri gerektiğini vurguladı. Hataların nedenlerini iyi analiz etmeleri gerektiğine dair girişimcilere tavsiyelerde bulundu.  Yıldırım, dünyada başarılı firmalarında iş süreçlerinde hata yaptıklarını ve marka isimlerini zedelememek adına firmaların süreci nasıl yönettiklerine dair örnekler sundu.
Panel vesilesiyle, girişimcilerin tecrübelerinin yetersiz olması, maddi olanaksızlıklar gibi birçok neden sebebi ile marka mimarilerini oluşturma süreçlerinde zorluk yaşadıkları gündeme getirildi. Girişimcilere marka mimarisi oluşturma yolunda destek olmak için İstanbul Ticaret Üniversitesi, TÜGİM ve Şule Yücebıyık ile beraber bir çalışma başlatılması yönünde önemli bir karar alındı.