Chevening Bursu temsilcisi Hande Coşkunlar Akademik Bakış Programında Doç.Dr. Michael Kuyucu’nun konuğu oldu. Hande Coşkunlar Akademik Bakış’ta Birleşik Krallığın İngiltere’de yüksek lisans eğitimi almak isteyen Türk öğrencilere verdiği Chevening Bursu hakkında bilgiler verdi. Coşkuner’in burs hakkında verdiği bilgilerin özeti şöyle:

Chevening 160 Ülkede Devam Eden Bir Burs

Chevening burs programı Birleşik Krallık hükumetinin finanse ettiği Birleşik Krallıkta yüksek lisans eğitimi görmek isteyen adaylara 1 yıllık eğitim imkanı sağlayan, karşılıksız burs sağlayan küresel bir program. Programın amacı geleceğin liderlerine karar vericilerine fırsat sağlamak kalıcı uyumlu ilişkiler kurmak. Dünyada 160 ülkede devam eden bir program.

Bugüne Kadar 2 Binden Fazla Türk Bu Burstan Yararlandı

1988 yılından bu yana devam ediyor. Bugüne kadar 2000’den fazla Türk öğrenci bu burs programından faydalanmış durumda. Birleşik Krallıkta master programları yarı zamanlı ve tam zamanlı olarak ikiye ayrılıyor. Chevening bursu tam zamanlı 12 aylık yüksek lisans programları için sadece.

Chevening Bursunun Şartları Şöyle

Programın devam ettiği ülkenin vatandaşları başvurabiliyorlar. Bursa başvuracak kişilerde aradığımız bazı özellikler var. Öncelikle lisans mezunu olmaları gerekiyor yani diplomalarını almış olmaları gerekiyor ve en az 2 yıl iş tecrübesine sahip olmaları gerekiyor. Yani kariyerlerinin başında ve ne yapmak istediklerine karar vermiş kişiler olmaları adına bu iş tecrübesi önemli. Çok aldığımız bir soru var yarı zamanlı işler, gönüllü işler de sayılıyor mu evet onlar da bu kapsama girebilir ama çok rekabetli bir aşaması olduğu için gerçek bir iş tecrübesi de avantaj olacaktır. Onun haricinde Birleşik Krallıkta master programına kabul edilmek için gereken bir lisans derecesine sahip olmalarını istiyoruz. Bunun için net bir diploma notu veremiyoruz ama şunu söyleyebilirim Birleşik Krallık üniversitelerinin baz aldığı ortalama kriteri değişkenlik gösterebiliyor o nedenle tam bir şey telaffuz edemiyorum. Bir üniversitede bahsettiğimiz ortalama bazı üniversitelerde 2.8 ve üzeri bazılarında 3 ve üzerine denk geliyor.

Burs Kriterlerinde Sadece Akademik Başarı Yok

Sadece akademik başarıya odaklı değiliz ama ortalamanın mutlaka 3 olması gerekiyor gibi bir şey söylemiyoruz. Üniversitelerin listelerine bakmalarını tavsiye ederim. Bizim not sistemimize dönüştürücüler tablolar var oradan bakıp kabul edilebilirler mi ortalamaları uygun mu o programa diye bakmaları lazım. Onun dışında eğitimi tamamladıktan sonra Türkiye’de en az 2 yıl kalmalarını istiyoruz. Bursa başvururken 3 farklı program seçmelerini istiyoruz. Bunlar için 13 Temmuz 2023’e kadar şartsız kabul edilme koşulları olacak yani ilk etapta. Bursa başvuru 1 kasıma kadar devam ediyor. 1 kasıma kadar bir kabul almaları gerekmiyor hatta başvurmuş olmaları da gerekmiyor. Sadece karar verdikleri programları biz görmek istiyoruz başvuru formlarında.

Dil yeterliliği önemli bir kriter ama biz dil yeterliliği belgelerini şu anda sunmalarını istemiyoruz program olarak istemiyoruz. Zaten üniversiteler bu belgeyi istiyorlar. O yüzden bize bir belge sunmuyorlar. 13 Temmuz 2023’e kadar Birleşik Krallıktan kabul almalarını bekliyoruz biz. Bunun için de okulun kriteri nedir ona bakmaları lazım. ICLST bazıları 6.5 isteyebilir bazıları 7 isteyebilir. O kriteri karşılamaları gerekir.

Burs MBA Programlarında Bir Bölümünü Diğer Programlarda Tüm Masrafları Karşılıyor

Burs aşamasında öncelikle okul parasını ödüyoruz. Okul parasının tamamını ödüyoruz. Bunun için bir limit yok. Sadece MBA programları için bir istisna var. Bunlar için üst limitimiz 22.000 £. MBA programları daha pahalı ve daha geniş kapsamlı alanlarda çalışmaları tercih ediyor program. O yüzden çok fazla MBA desteklenmiyor ama aday mutlaka MBA çalışmak istiyorsa aday 22.000£ üzerindeki kısmı kendisi ödüyor. Bunun dışındaki programlar çok daha pahalıdır. 50.000 £ bile olabilir. Burada bir kısıtlama bile yok. Burs tamamını ödüyor. Burs sadece MBA için bir bölümünü ödüyor, MBA  programlarını çok desteklemek istemiyor olabilir.

Chevening Bursu,  okul parası dışında gidiş dönüş uçak biletini, aylık yaşam masraflarını, vize ücretini bunun haricinde varış ve eve dönüş harcırahları gibi hibeleri de ödüyor. Eğitim ile ilgili bir seyahat ya da katılması gereken bir program olursa onun da giderlerini verebiliyor. Her yıl ağustos ile kasım ayları arasında açılıyor burs programları. Chevening.org sitesinden başvuruları online olarak alıyoruz. Programın en büyük şarkı mezun olduktan sonra öğrencinin kendi ülkesine dönüp en az 2 yıl orada kalması şartı diyebilirim.

Program Podcastini Dinlemek İçin: