Nişantaşı Üniversitesi – Sanat Tasarım Fakültesi – Müzik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hande Cangökçe, Doç. Dr. Michael Kuyucu’nun hazırlayıp sunduğu “Akademik Bakış” programına konuk oldu.

“Bu ülkede müzik bölümü kurulması kutsal bir şey” diyen Doç. Dr. Hande Cangökçe, Nişantaşı Üniversitesi müzik bölümünde müfredat üzerinde çalışmaya başladığını ve yakında bu ders programını yayınlanacağını söyledi. Gelen öğrencinin bir konservatuvar eğitimi alacağını ve buna ek olarak öğrenciye ilerleyen yıllarda “Film Müziği”, “Müzik Teknolojisi” gibi bir takım seçmeli ders sunacaklarını da sözlerine ekledi. Müzik bölümünde öğrencinin ana dalı olan bir enstrümanı olacağını dile getirerek; klasik gitar, piyano, yaylılar, şan, kompozisyon gibi en temel enstrümanlarla eğitime başladıklarını anlattı.

Daha Çok Öğrenci Almak İçin Yetenek Sınavlarına Devam Edeceğiz

Doç. Dr. Hande Cangökçe, Doç.Dr. Michael Kuyucu’ya müzik bölümüne girmek için YKS sınavında barajı geçmeleri gerektiğini vurguladı. Barajı geçtikten sonra öğrencinin üniversiteye başvurması gerektiğini söyleyen Cangökçe Michael Kuyucu’ya: “Gelen öğrenciye yetenek sınavı yapacağız. Öncelikle neyi ne kadar iyi duyduğunu görebilmek için bir kulak sınavı yapacağız, ardından enstrümanlarıyla gelip bize bir eser, bir bölüm sunmalarını, bir icrada bulunmalarını isteyeceğiz. Sonra belki mülakat yapacağız ve kazananlar belli olacak. Bu yıl belirlenen kontenjanımız 28 öğrenci; 3’ü tam burslu, kalan 25 öğrenci de %75 burslu alınacak. Kontenjanı hemen doldurmayabiliriz. Daha çok öğrenci olması için sınav yapmaya yine devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’deki Popüler Müzik Maruz Kaldığım Bir Şey

Popüler müziği dinlemediğini dile getiren Hande Cangökçe, Akademik Bakış Programında “Türkiye’deki popüler müzik maruz kaldığım bir şey. Sokakta, plajda veya herhangi bir yerde bize dayatılan bir şey. Tercih edilen bir şey değil. Maruz kaldığımda kaçıyorum ben” diyerek, ardından yarışmalara da değinen Hande Cangökçe, sanatın ve sanatçının yarıştırılmaması gerektiğini doğru bulmadığını “Bir festival olduğunda her ülke şarkısını söyleyebilir, fakat müzik yarıştırılmaz. Neden yarışıyoruz bu bana ters geliyor” sözleriyle anlattı ve Eurovision Şarkı Yarışmasında şarkıların yarıştırılmasına da karşı olduğunu söyledi.

Kurum Seçmeyiz, Hoca Seçeriz

Michael Kuyucu, tercih döneminde öğrencilere neler önereceksiniz sorusuna ise Hande Cangökçe: “Biz okul seçerken kurum seçmeyiz, hoca seçeriz” yanıtını verdi.

Cangökçe Michael Kuyucu’ya: Bir yerden mezun olmak çok bir şey ifade etmiyor. Bir kuruma gözü kapalı gidip, kiminle çalışacağını bilmeden bir tercih yapmamalı. Biz öğrenciyle birebir çalışıyoruz. Tamamen bir usta çırak ilişkisi. 4 yılınızı beraber geçireceğiniz ustanız olacak kişiyi bilmiyorsunuz. Piyango gibi resmen. Onun için öğrenciler tercih döneminde üniversitelere veya reklamlara değil bu üniversitelerdeki akademik personele yani eğitim  kadrosuna baksınlar” diyerek gençlere öneride bulundu.