Kuşaklar ile ilgili hem sektörel hem de akademik düzeyde araştırmalar yapan iş insanı, yazar Evrim Kuran, Akademik Bakış Programında Michael Kuyucu’nun konuğu oldu. Evrim Kuran, Michael Kuyucu’ya 2022 yılında yenilenen baskısıyla tekrar yayınlanan “Telgraftan Tablete” adlı kitabını ve kuşaklara olan bakışını anlattı. Evrim Kuran alfa kuşağı ve Z Kuşağı hakkındaki görüşlerini de anlattı. İşte Evrim Kuran’ın Akademik Bakış Programında Doç.Dr. Michael Kuyucu’ya yaptığım açıklamalar:

Bu Kitap Beş Kuşağı Anlatıyor

Telgraftan Tablete benim ilk kitabım. Aslında bunun ardından 2 farklı kuşak kitabı daha yazdım bir kuşak araştırmacısı olarak ama bu kitap 2018 yılında ilk kez yayınlandı. Bu kitap Türkiye’nin 5 kuşağını anlatıyor Cumhuriyet tarihinden bu yana ilk 5 kuşağını anlatıyor ama bugün 6.kuşakta artık aramıza katıldı.

Bu Baskısı Kuşaklarda Pandemiden Sonra Neler Değiştiğini Anlatıyor

Bu kitabı yazmaktaki amacım bundan 4 yıl önceki 2018 yılında her şeyden önce “neden kuşak çalışıyoruz” ,  “kuşak teorisi ne diyor” , “neden kuşaklar perspektifi ile hayata bakmamız lazım” ,  “kuşak çalışmak bende neyi değiştirdi” ,  “kurumlara ilkelere kültürlere ne gibi etkisi var?”.  Bunları anlatmak için yazmıştım. Fakat bu kitap oldukça çok baskı yaptı ve çok ilgi gördü. Bunun üzerine biz 2022’de bu kitabı genişletilmiş yeni baskısıyla yeniden okurlara sunmak istedik.

Özellikle son 4 yıldır dünyada ve Türkiye’de o kadar çok şey değişti ki, bu değişiklikleri de aktararak güncellenmiş bir yeni baskı yaptık. “Telgraftan Tablete” şu anda genişletilmiş baskısıyla raflarda. Dört yılda öyle çok şey olmuş ki bunları da hatırlamak mümkün oldu.

Alfa Kuşağı 2018’dan Sonra Doğanları Kapsıyor

Z Kuşağı aslında Türkiye’nin 5.kuşağı cumhuriyet tarihinin 5.kuşağı. 6.kuşak yani alfa kuşağı henüz 2018den itibaren henüz dünyaya gelmeye başladılar. Dolayısıyla onlarla ilgili biraz zamana ihtiyacımız var onlarla ilgili araştırmalar yapmak için de. Benim birinci kitabımda Türkiye’nin kuşaklar sistemini kendi kişisel hikayelerim ailevi hikayelerimle de cumhuriyetin kuşaklar sistemini anlatan bir kitaptı. İkinci kitapta Z kuşağını yani 2000’den sonra doğan kuşakları daha çok anlattım. Üçüncü kitapta da Türkiye’nin göç kuşağını yani özellikle genç nesildeki göçen kuşağı anlattım. “Onlar Göçtü Buradan” adlı kitabımda. Fakat bu ilk kitap okuma sıralamasında  birinci  sırada, okura bu kitapla kuşak okuma başlamasını tavsiye ederim.

20.Yüzyıl Bakışı ile 21. Yüzyıl Kurallarını Yazamayız

Hem evler, aileler, eğitim kurumları hem de kurumlar özellikle ticari kurumlar hatta sivil toplum örgütleri ve kamu içinde hepsi çok hepsi için çok önemli kuşakları anlamak. Çünkü 20.yüzyılın bakış açısı ile 21. Yüzyılın kurallarını yazamayız. 21.yüzyıl için stratejiler geliştiremeyiz ama hala bu tuzaklara düşüyoruz. Geçtiğimiz yıl öğrendiklerimizle bu yüzyılı yaşamaya çalışıyoruz. Bu yüzyılın gençlerine bir şey söylemeye çalışıyoruz. Tam olmuyor. Aslında çok keskin çizgileri yok. Sadece bir segmentasyon aracı “kuşaklar”. Biz bu kuşakları ve dönemlerini zamanın ruhunu anlamak için segmente ediyoruz. Dolayısıyla üç yıl beş yıl önden veya arkadan gelebilir farklı ülkelerde farklı toplumlarda.

Her Kuşak 15-20 Yıllık Döngülerle Yaşıyor

Bence Türkiye’de kabaca 2018’den sonra alfa kuşağına geçiş olduğunu söyleyebiliriz. Aslında her bir kuşak 15-20 yıllık döngülerle yaşıyor. 15-20 yıllık döngülerle kendi kültürünü ortaya koyuyor ve sürecini tamamlıyor. O yüzden 2018’den sonrasına kabaca alfa kuşağı diyebiliriz. 2018-2020 kırılımı aslında yeni bir dönem başlangıcıdır.

Program Podcast Kaydı: