Telkotürk Genel Müdürü Emre Eskici, Akademik Bakış Programında Michael Kuyucu’nun konuğu oldu. Emre Eskici, Akademik Bakış’a yaptığı açıklamalarda Türkiye’de Avrupa ülkelerine göre neden daha hızlı internet olmadığını nedenleri birlikte anlattı. Emre Eskici , Michael Kuyucu’ya internet hizmetinin fiyatının artmasının genel enflasyonu dahi arttıracağını söyledi ve aylık internet hizmet fiyatlarının artmaması gerektiğini savundu. Emre Eskici’nin Akademik Bakış’a yaptığı açıklamalar şöyle:
Hangi Amaçlar İnternet Kullandığımız Çok Önemli
Türkiye’de bir internet kullanıcılarını biraz gruplandırmamız gerektiğini düşünüyorum yoksa bazı şeyleri çok da doğru değerlendiremiyoruz. Şimdi biz bir iş insanı olabiliriz sürekli görüntülü toplantılar yapıyoruzdur. Özellikle bu Pandemi dönemindeki tecrübelerimiz de bu yönde arttı. Ya da biz çok çılgın bir oyuncuyuzdur belki çok sevmiyoruz bizim nesil oyun oynamayı ama çocuklarımızın takip ettiğimiz kadarıyla takip edilemez bir sürat var oyun camiasında. Ya da ne olabilir biz gerçekten çok iyi bir izleyiciyizdir dizi izliyoruzdur film izliyoruzdur aslında çeşitli kullanım alışkanlıkları var kullanıcıların.
Türkiye’de 16 Milyon Hanede İnternet Var
Türkiye’de baktığımız zaman bir şeyleri değerlendirirken özellikle yorumlarken ben buna çok dikkat ediyorum çünkü internet hızı facia çok kötü inanamayacağınız bir hizmet alıyoruz dediğiniz noktada biraz aslında doğruları bilerekten bunları değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum biraz açıklayayım: Şimdi Türkiye’deki internet kullanımına baktığınız zaman ben kimseyi çok sıkmadan birkaç tane rakam vereyim istiyorsanız. Bizim 16 milyon yaklaşık internet abonemiz var Türkiye’de. Bu 16 milyon haneden bahsediyoruz 16 milyon hanenin yüzde seksenininde hakim operatörler abonesi olduğunu düşünelim yani bizim Türkiye’de regülasyon Avrupa ülkelerinden biraz global dünyaya referans vereyim biraz daha geç oluşmuş durumda.
Hizmet Sağlayıcılar Sunucularını Yurt Dışında Tutuyor
Türkiye’deki internet hizmeti genele baktığımızda asimetriktir. Asimetrik dediğimiz nedir 100 megabitlik internet kullandığınızı varsayın sekiz megabitlik bir upload ile haberleşiyorsunuz. Bu ne demektir aslında iletişimin genele baktığımızda sekiz megabitlik bir kalitede olduğunu gösterir. Bizim ana konumuz aslında burada söylemem gereken içeriktir. Ben farklı bir pencere göstermiş olacağım size. Internet hızınızın 100 Mb olması 500 Mb olması 1 GB bir terabayt olması aslında çok önemsizdir. Neye göre önemsizdir biliyor musunuz? Siz nereye gitmeye çalışıyorsunuz aslında bütün mesele budur şimdi bir film izlemek istiyorsunuz bir dizi izlemek istiyorsunuz bu diziyi izlemek için içerik sağlayıcının nerede olduğu çok önemlidir. Onun acaba sunucuları Bulgaristan’da mı Frankfurt‘da mı Amerika’da mı ya da yeni Zelanda da mı bu çok önemlidir.
Servis Sağlayıcıların Sunucuları Türkiye’de Olsaydı Daha Hızlı İnternetimiz Olurdu
Şöyle düşünelim bir toplantı yaptığımızda karşınızdaki insanın nerede olduğu çok önemlidir çünkü elektronik haberleşmede de mesafelerin etkisi vardır. Sonuçta bir haberleşme konusu var ve uzaktan etkilenir. Bizim sorunumuz aslına baktığımızda son on yıl içerisinde Türkiyemizi bu jeopolitik konumda olan Türkiyemizi Avrupa’nın ve dünyanın elektronik haberleşme noktasına getirememiş olmamızdır. Çok enteresan değil mi. Aslında bütün içerik sağlayıcıları Türkiye içerisinde yerleşik olsaydı ve sunucularını burada barındırsaydı biz buna destek olsaydık biz onların şirketlerine bu konuda avantajlar sağlasaydık sonuçta ne olacaktı tüketicilere çok daha yakınlaştığı için içerikler hızımızın bir önemi olmayacaktı. Çünkü o zaman 100 Mb hızımıza gerçekten kullanabildiğimiz için bir problem yaşamayacak olacaktık.
İnternette Trafik Otoyoldaki Trafik Gibi : Yavaşlatır
Şimdi farz edelim elimizde sahip olduğumuz 200 km hız yapabilen bir arabamız var bu bizim aslında evlerde kullandığımız modemler internete kullandığımız modemi arabaya benzettik. Şimdi biz bir yolculuk yapacağız Kartaldan Silivri’ye kadar gideceğiz Kartaldan Silivri’ye gideceğimiz için dört şehitlik bir tem yolunu size tahsis ettik Buda bizim aslında evlere kadar gelen kablomuz. Buraya kadar tamam değil mi. Şimdi çıktık arabamızla başladık son derece 200 km hızla gidebiliyoruz köprüyü geçtik her yeri geçtik biraz da böyle tatil zamanları da çok problemsiz gidiyoruz. Ne yaptık Mahmutbey kavşağına geldik. Mahmutbey kavşağına geldiğimizde yol oldu iki şerit tırlar kamyonlar geldi bizim hızımız düştü trafik oluştu. Şimdi biz 200 km hızla yapan arabaya sahibiz dört şeritli yola sahibiz ama trafik diye bir belamız var. Size bir şey söyleyeyim internet dünyasıda aynı. Bizim öncelikli amacımızın yoldaki akışı sağlamak olması lazım. Bunun optimize edilmesi lazım. Aksi halde ne olur herkes zaten o trafiğe takılır. Ve 100 ile gitmesi 200 ile gitmesi ya da 500 km hızla gidebilen bir arabaya sahip olması anlamsızlaşır. Burada aslında ne demek istedim bizim internette hangi amaçla kullandığımız bizim hangi hıza sahip olmaktan ziyade karşı tarafta bize sunulan imkanların alt yapı dediğimiz o transmisyon sistemlerinin nasıl olduğu gibi birden fazla parametre vardır ve bunlar asıl aldığımız ölçülebilen o internetin kalitesi için çok önemlidir.
İnternet Hizmetinin Fiyatının Artması Genel Enflasyonu da Etkiler
Enflasyondan bahsedilir artış yok hep o baskılamaya çalışır niye biliyor musunuz çünkü temel ihtiyaç kategorisine girmiş olan internette gerçekten çok büyük bir enflasyon hareketi olursa toplam enflasyona çok büyük etki edecektir, yaşadığımız elektrik gibi su gibi. Abone sayısını düşündüğümüzde, ödenilen paraları düşündüğümüzde bizlerin aslında ortak amacı şu olmalı fiyatların artmaması.
İnternet Servis Paketlerinin Fiyatlarının Zamlanmayacağını Düşünüyorum
Ben açıkçası Türkiye’deki internet pazarında fiyatların düşmesini öngörmüyorum ama baskılanmasını ve şu noktada rakam kullanabilir miyim bilmiyorum 100 TL ile 130 TL arasında kalacağını öngörüyorum. Çok büyük bir gelişmedir bence çünkü 70 ile 80 TL bandındaki internetin aslında artık 100 TL’nin altında olmadığı bir döneme giriyoruz gibi görünüyor açıkçası.
Program Podcast’ini Dinlemek İçin Tıklayın: