CHP İstanbul Milletvekili Dr. Sibel Özdemir Akademik Bakış Programında Michael Kuyucu’nun konuğu oldu. Sibel Özdemir, Türkiye’de faaliyet gösteren vakıf üniversitelerinin akademisyenlerin özlük haklarına yönelik çıkan yasaya uymama nedenini verdiği soru önergesi ile gündeme getirdiğini ve akademisyenlerin vakıf üniversitelerinde yaşadığı ekonomik sorunları anlattı. İşte Dr. Sibel Özdemir’in Michael Kuyucu’ya yaptığı açıklamaların satır başları:
Üniversitelerin Nitelik Sorununa Yönelik Çalışmalar Yapıyorum
Ben Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekiliyim bir akademisyenim.2015 tarihinden itibaren parlementoda görev yapıyorum. Ben bir akademisyen olarak vakıf üniversitelerinde de görev yaptım. Buradaki koşulları çalışma ortamını bizzat yakından tanıdım ve başladığım andan itibaren de milli eğitim Kültür gençlik Spor Komisyonu‘nda parlamentomuzdaki milli eğitim ana temel Komisyonu‘nda bütün çalışmaları titizlikle takip ediyorum. Gelen bütün kanun tekliflerinde de üniversitelerimizin nitelik sorun noktasında da büyük çalışmalar yapmaya çalışıyorum uygulamadan da gördüğüm sıkıntıları gündeme getiriyorum.
15 Nisan 2020 Tarihinde Kabul Edilen Uygulanmadı
Bütün kanun tekliflerinde vakıf üniversitelerinde ve devlet üniversitelerinde görev yapan akademisyenlerin Özlük hakları noktasındaki sorunları, sıkıntıları sürekli gündeme getirirken biz Pandemi döneminde 15 Nisan 2020 tarihinde tam Pandemi süresinde milli eğitim Komisyonu nda bir kanun teklifi geldi. Rutin yapılması gereken çalışmalar gündeme geldi ve hatta orada ben bir önergeyle bütün partilerin kabulü ile vakıf üniversitelerine görev yapan akademisyenlere yeşil pasaport dediğimiz bir pasaportun sağlanmasını sağladık.
15 Nisan 2020 kanun görüşmelerini yaparken kanunda bir madde eklendi geçici bir madde eklendi ve dendi ki ve bu hepimizin bütün siyasi partilerin YÖK’ün de desteği ile vakıf yükseköğretim kurumunda çalışan öğretim elemanlarına ünvanlarına göre devlet yüksek Öğretim kurumlarında çalışanlara ödenenden az ücret verilemez. Bu geçici maddeyi biz ekledik kanuna Nisan 2020 yılında ve önemli bir aşama kaydettik açıkçası. Bütün siyasi partiler ve akademisyenler YÖK’ün de bu noktada olumlu görüşü ile önemli bir aşama kaydettik. Özlük hakları noktasındaki bu eşitsizlik noktasında önemli bir maddeyi kabul etmiş olduk. Ancak geçen bu iki yıl sürede ben de akademiden gelen bir insan olduğum için takip ettiğimiz kadar bir çok vakıf Üniversitesinin bu kuralı uygulamadığını gördük. Bir kanun maddesi olmasına rağmen bu kuralı uygulamadılar.
Soru Önergesi ile Bunu Sordum
Ben bunu sözlü dile getirdim, gündeme getirdim komisyon toplantılarında ilçe görüşmelerinde ilgili bürokrasiye YÖK başkanına milli eğitim bakanlığına aktardım. Ancak Bir aşama kaydedemeyince ve şikayetler hala devam edince ve arttıkça devam ettikçe ben bunu bir soru önergesine dönüştürdüm. Soru önergesi hazırlayarak olarak YÖK’e tekrar sordum. Kanun maddesi olmasına rağmen uygulanmamasının gerekçesi nedir?
YÖK Bu Konuda Neden Önlem Almıyor?
YÖK tarafından bu denetimin neden yapılmıyor ya da neden bir önlem alınmıyor. YÖK bu konuda bir çalışma yapacak mı? gibi bir soru sordum. Bunu kamuoyu ile paylaştık. Bu vakıf Üniversitesi dayanışma meclislerinin dikkatini çekti. Onlar da bu konuya destek verdiler. Mesela vakıf yüksek okulu öğretim raporu var YÖK’ün 2021’de yapılmış. Burada açıkça o maaşlar sıralanmış vakıf Üniversitesi raporunda.
YÖK İstatistiki Verileri Paylaşıyor
YÖK bu konuda iyi bir çalışma yapıyor hakkını yemek istemiyorum istatistiki verileri paylaşıyor artık. Gerçekten bu iyi bir aşama. Biz bu istatistiki verilere baktığımız zaman bu dengesizlik orada da gözüküyor. Mesela devlet Üniversitesi’nde bir araştırma görevlisi net olarak 10.785 TL alıyor ama vakıf üniversitelerinde maalesef buna eşdeğer bir ücret göremiyoruz ve vakıf üniversitelerinde memur maaşlarının artış oranları var resmi enflasyon oranında bir artış sağlanırken vakıf üniversitelerinde bu artışı göremiyoruz, orada daha çok keyfi uygulamalar yapılıyor.
Uygulamalar Keyfi !
Keyfi uygulamalar yapılıyor. Bu durum bütün akademisyenlerin motivasyonlarını düşürüyor çalışma ortamlarını düşürüyor. İki yıl geçti uygulamayı yapmaları gerekiyordu. Bu Farklılık devam ediyor hala. Vakıf yükseköğretim kurumları raporu vardı YÖK’ün. Burada bütün maaşları görebiliyoruz ve ciddi bir şekilde de ortaya çıkıyor zaten bu adaletsiz tablo. Yasanın uygulanmadığı da ortaya çıkıyor.
Amacın YÖK’ün Denetleme Yapmasını Sağlamak
Benim de bu soru önergemdeki amaç YÖK’ün bunun denetimini yapması ve gerekli önlemlerin alınması.. Şimdi ben bunu sordum meclis Başkanlığı da bunları milli eğitim Bakanlığı’na gönderdi. Milli eğitim bakanlığı da YÖKteki ilgili birime muhtemelen personel ile ilgili birimine gönderecek ve onlar da benim bu soruma cevap gönderecekler ve ben de bu cevabı da yine kamuoyu ile paylaşacağım.
YÖK’ün bunun denetimini sağlaması gerekiyor ve bu adaletsizliğe izin vermemesi gerekiyor. Bunun içinde gerekli önlemleri alması gerekiyor. Biz de bunun için bir uyarı yaptık YÖK’e.
İnsan kaynağı yetiştirme noktasında üniversitelerimizin gerçekten donanımlı olması hepimizin dileği. Bu insan kaynağını asla vakıf veya devlet olarak ayıramayız. Böyle bir yasa maddesi olmasına rağmen böyle bir adaletsizlik olması temel bir sorun olarak ortada duruyor.
Program Podcast İçin Tıklayın: