Müzik alanında yazılan kaynakların yazılmış olduğu kategorilerin dışına çıktığını ve kaynağı yazan kişinin görüşlerinden çok, farklı kişilerin görüşlerinin yer aldığına dikkat çeken Ay, “Sonra diyorlar ki, benim kitabım var. Doçent’likten puan alıyorlar ve unvan sahibi oluyorlar. Bu yüzden yapılan işlerin içeriklerinin kaliteli olması lazım.” diye konuştu.

Balıkesir 3. Türk Müziği Sempozyumu’nun konusunun “Türk müziğinin gelişmesinde sivil toplum kuruluşlarının (STK) rolü” olduğu bilgisini paylaşan Dr. Göktan Ay, “STK’lar Türk müziğinin yaygınlaşması için çok çalışıyorlar. Çoğu kuruluş giderlerini kendi ceplerinden karşılıyor. 11. Kalkınma Planı’nda STK’ların değişmesi gerektiğine yönelik bir madde var fakat devlet bu kuruluşlara gerekli yardımı yapıyor mu? Senin yerin var mı? Buranın parasını kim ödüyor? Konserleri nasıl yapıyorsunuz? Bunları hiç soran yok. Konser alanı tahsisi anlamında sıkıntımız yok. Devlet yetkilileri programlarımıza katılıp bizleri onore ediyorlar. Ancak diğer konuların önemi de çok büyük.” değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Teknik Üniversitesi TMDK Sanatçı Öğretim Üyesi Dr. Göktan Ay, yeni eğitim planında liselerde müzik, resim ve beden eğitimi derslerinin seçmeli hale getirilmesi hakkında ise şunları aktardı:

“Türkiye’nin en büyük sorunu eğitim sisteminde yapılan tutarsız değişikliklerdir. Bir gün önümüze konulan uygulama diğer gün kaldırılıyor. Aynı zamanda Türkiye’de milli eğitim camiasında en çok üzerine oynanan dal ‘müzik’. Müzik dersinin konumunun sürekli değiştirilmesinden bıktık artık. Örneğin güzel sanatlar liseleri gibi tematik liselerde dahi müzik ders saati 4. Gerisi fizik, matematik. Burada sanat ile ilgili derslerin artırılması, diğerlerininse temel seviyeye indirilmesi gerekiyor. Ana sorun, müfredat.”