Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Dr. Ercan Kılkıl, Michael Kuyucu’nun hazırlayıp sunduğu “Akademik Bakış” programına konuk oldu.
1996 yılından beri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde görev yapan Kılkıl, ilk olarak “Aşık Veysel Projesi” hakkında bilgiler verdi ve şunları söyledi:
“‘Aşık Veysel’ projesi üzerinde 10 yıldır çalışıyorum. Büyük usta ile ilgili birçok proje hayata geçirildi. Fakat bilinmeyen çok özelliği var. Örneğin Atatürk’ü görmediği halde onun için çok önemli bir ağıt bırakmış. Sanki bugünleri görmüş gibi ‘Birlik Destanı’ var. Bu ve buna benzer birçok şeyi yakında yurt içinde ve yurt dışında ‘İki Kapılı Handa Bir Usta’ adıyla sahneleyeceğiz. Amacımız salona adımını atanların, salonu terk edinceye kadar geçen sürede Aşık Veysel donanımıyla salondan çıkmasını sağlamak.”
Kılkıl, hayata geçirdiği zurna festivali projesi için ise, “ilk olarak Muğla Belediyesi ile 2013 yılında hayata geçirdim. Daha sonra 2014 yılında Uluslararası Zurna Festivali’ni gerçekleştirdim. Bulgaristan, Yunanistan, Fransa, Azerbaycan, Ermenistan gibi birçok ülkeden katılım oldu. Böylesine bir sazın dünyada ilk kez bir festivali olduğu için adeta koşa koşa geldiler. Daha sonra festivalin içeriğinde karşılaması için değişikliğe gittim ve kapsamı genişleterek ‘Uluslararası Etnik Nefesli Sazlar Festivali’ formatıyla yolumuza devam ediyoruz.” dedi.
Üniversitelerde müzik ve resim bölümlerine büyük ilginin olduğunu kaydeden Ercan Kılkıl, “Öğrencilerimiz büyük bir talebi var bu bölümlere. Gelen öğrencilerimizle sürekli konuşuyorum. Üniversite öncesi bir müzik kültürünün oluşturulması için yapılması gerekenler yapılmıyor. Gelişmiş toplumlarda müzik kültürü alfabe ile birlikte öğretiliyor. O yüzden doğru bir temel ile gelmeli bunun altyapısı oluşturulmalıdır. O altyapı oluştuğunda müzik kültürümüzde bir farkındalık oluşacaktır.” ifadelerini kullandı.
Dr. Ercan Kılkıl, popüler müziğe de değinerek, “Bir fikre sahip olabilmek için popüler müziği dinliyorum. İnanın hepsi birbirinin kopyası. Hazırlanmış alt yapılar üzerine sözler var, o hep ritmik yapı var, o hep tempo var. İçinde istisnalar hariç hiç akustik enstrüman bulamıyorsunuz.” diye konuştu.