İstanbul Rumeli Üniversitesi RTS Bölümü öğretim görevlisi Tarkan Öztürk, Akademik Bakış Programında Michael Kuyucu’ya dizi endüstrisi hakkında bilgiler verdi. Türk dizi endüstrisinde yaşanan ihracatın ciddi boyutlara vardığına vurgu yapan Öztürk, Türkiye’nin dizi ihracatında dünya üçüncülüğüne kadar çıktığını söyledi. Tarkan Öztürk, Michael Kuyucu’ya İstanbul Rumeli Üniversitesi olarak medya eğitiminde uygulama ve sektör odaklı olmaya çalıştıklarını söyleyerek Rumeli Üniversitesinde RTS Bölümünde eğitim görenlerin sektöre daha yakın bir eğitim aldıklarını söyledi. İşte Öğretim Görevlisi Tarkan Öztürk’ün Michael Kuyucu’ya yaptığı açıklamalar

Dizi İhracatında Dünyada İlk Üçteyiz

Son on yıldır ciddi bir dizi ihracatımız söz konusu. 2019-2020 tarihlerinde Amerika’dan sonra en fazla dizi ihraç eden ülkelerden biriyiz. Hatta ilk üçteyiz diyebiliriz, ihraç eden ülkeler arasında. Bunda da yaklaşık iki yüze yakın bir dizi ihraç edildi ve 800 milyon izleyici ile buluştu bizim dizilerimiz. O yüzden gerçekten etkileyici bir rakam.

İlk Dizi İhracatımızı Fransa’ya Yaptık

Aslında tabi bu yeni bir şey değil. Biz aslında 1975 yapımı “Aşk-ı Memnu” dizisi ile ilk ihracatımızı gerçekleştirdik Fransa’ya 1981 yılında. 1981 yılında ihraç gerçekleşti Fransa’ya. O zamandan gelen bir süreç var tabi ama tabi o zaman bu kadar günümüzdeki kadar etkili değildi. Hani ilk başta baktığımızda 1 milyon $ , 2 milyon $ gibi bir rakamlardan söz ediyoruz ama şu anda 500-600 milyon $’a kadar vardı dizi ihracatımız. Yani önemli bir sektör haline geldiğini söyleyebilirim.

Dizi İhracatının 1 Milyar Dolara Çıkması Bekleniyor

Bu sadece maddi anlamda değil bizim ülkemizin kültürel tanıtımını ve konulara bakış açımızı da tanıtıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu rakamın aslında maddi anlamda ki rakamın da 1 milyar $’a çıkması bekleniyor.

Video İçerik Tüketimi Artıyor

Televizyonun yok olma gibi bir durumu  söz konusu değil, aynı zamanda içerik üretiminin de. Aksine televizyon bir çok kişinin beklentisinin aksine kendisini artık değiştirmeye başladı yani bir şekilde evrilmeye başladı. Burada zaten aslında karşımıza çıkan şey: İnternet. Yani bir yakınsama söz konusu. Yakınsama dediğimiz kavram da aslında telefon bilgisayar ve televizyonun bir araya gelmesini kastediyor. Dijital platformların televizyon aygıtından da görülebildiği gibi akıllı cihazlardan da görüntülenebilmesi nedeniyle televizyonun yok olmasını değil aksine daha da izlenebilirliğinin artmasını sağlayacaktır. Özellikle bu Pandemi döneminde ve son beş yıla baktığımızda zaten bu Internet vs gibi durumlarla bağlantılı olarak insanların artık davranışları değişmeye başladı. Bizler eskiden mesela bir içerik tükettiğimiz de diziler bağlamında söylüyorum veya film için biz bunu evde gerçekleştirmek zorundaydık. Ama artık insanlar metroda, metrobüste, feribotla İstanbul’da Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçerken gibi durumlarda da içerik tüketmeye başladılar. Bu durum Pandemiden sonra da artarak devam edecek ve özellikle dijital platformlarda ki içerik tüketiminin, kendi adıma söylüyorum, çok daha fazla artacağını düşünüyorum. Daha yolun başındayız yani.

Öğrencilerimizi Daha Çok Sektör Çalışmaları İçin Teşvik Ediyoruz

İstanbul Rumeli Üniversitesi RTS bölümü olarak saygın üniversitelerde eğitim görmüş, uluslar arası gelişmeleri takip eden, sektörel tecrübesi bulunan akademik kadromuzla daha çok uygulama ağırlıklı bir bölümüz. Bu zaten bizim ön plana çıkmamıza sebep oluyor. Çünkü bizler öğrencilerimizi daha çok sektörde çalışmaları konusunda teşvik ediyoruz. Onları paydaşlarımızla buluşturuyoruz. Bunlar yerel ve ulusal bazlı anlaşmalı olduğumuz ve sektör paydaşları olarak nitelendirdiğimiz medya kuruluşları. Yani öğrenciler eğitim aldıkları süre boyunca sadece tabiikide bir diploma ile mezun olmuyorlar bunlar aynı zamanda bir network oluşturuyorlar kendi aralarında ve arkadaşlarıyla birlikte. Sektörel tecrübe elde ediyorlar. Okurken aslında işi öğrenmeye başlıyorlar. Bu da onları iş yaşamına çok daha önce hazırlıyor ve meslektaşlarından bir adım öne geçmesine neden oluyor.  Biz sektöre nitelikli kişiler istihdam etmeye çalışıyoruz. Bu durumda da radyo televizyon sinema bölümü İstanbul Rumeli Üniversitesi’nin gerçekten çok ön plana çıkan bölümlerden bir tanesi.