Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pınar Tokal , Akademik Bakış Programında Michael Kuyucu’nun konuğu oldu. Pınar Tokal, Michael Kuyucu’ya akademiye geçmeden önce yaşadığı sektörel tecrübeleri ve televizyon kanallarının ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi. Dr. Tokal, sektöre reklam yöneticisi olarak başladığı Cine 5 ‘te yaşadığı PAY TV deneyimini anlattı. Pınar Tokal günümüzde sayısı artan dijital televizyon platformlarının ana akım televizyon kanallarının yerini almasının imkansız olduğunu ve bu dijital platformların ancak arkalarındaki sermaye gücü ile ayakta kalabileceğini iddia etti. Dr.Pınar Tokal’ın Akademik Bakış Programında yaptığı açıklamaların satır başları şöyle:

Cine 5 İki Trilyon Zarar Ediyordu

Ben sektöre Cine5’te başladım, Erol Aksoy grubundayım. Cine5 ilk girdiğimde neyi öğrendim biliyor musunuz? 2 trilyon zarar vardı. Ne dedim? 1995’te düşünün, şimdi bile ciddi bir rakam Erol Aksoy 2 trilyon zararla Cine5’i yürütmeye çalışıyordu. “Elit kesime hitap edeceğim ben” dedi, hatta dediki “elit kesimi nasıl tanımlayabiliriz? A plus veya A grubu hatta B’ye bile inmiyordu. Diyordu ki “bu elit kesim Pay TV seyredecek” ama ne oldu elit kesim hiçbir şekilde ilgilenmedi. Bunun üzerine erotik yayınlara başladı. Erotik yayınlara başladı kanal, biz kapıdan içeri giremiyorduk.

Jurassic Park için 500 Bin Dolar Ödedik

Daha sonra Ali Taran Creative work Shopla bir iş birliği yaptık. Filmlere girdik, bu filmlerin içerisinde çok Ünlü bir film vardı: Jurassic Park. Jurassic Park’ı satın aldığımız zaman 500.000 $ vermiştik. O bir paket şeklindeydi, o paketin içine sekiz tane film koymuştu. Orta vasat sekiz tane film. Tabi parayı oraya yatırınca sürekli Jurassic Park göstermeye başladık, günde sekiz defa gösteriyorduk ve artık şikayet alıyorduk. Bunun üzerine kanalda erotik yayınlara geçtik bu kez de muhafazakar kesimlerden şikayeti almaya başladık. Bunun üzerine büyük bir toplantı yaptı Erol Aksoy ve Ali Taran.  Hiç unutmuyorum Ali Taran “temiz yayına geçelim” dedi, yani erotiğin kaldırılması temiz yayındı ona göre.  Ben reklamdaydım ve hayatımda o yaşa kadar duymadın küfürleri duydum.

Show TV Reha Muhtar Sayesinde Başarılı Oldu

CİNE 5 olmayınca Erol Aksoy Show TV’ye yöneldi. Show TV‘ye yüklendi. Show TVyi birinci yaptı. Kim ile birinci yaptı iki ünlü bir celebrity vardı orada: Reha Muhtar istediği kadar asparagas haber desinler gerçek bir haberci ve entelektüeldi. Ama gerek Şansal abi olsun gerekse Reha abinin yaptığı en iyi şey halkın nabzını tutmaktı. Yani Erol Aksoy’u yukarıya taşıyan kanala ivme kazandıran iki ünlü isim bunlardı.

Medya zor bir sektör mücadele isteyen bir sektör. Medyadan ayrılmamızın nedeni ya ülser olduk ya egzama ya mantar ne ararsınız. Tabii ki anksiyete de dahil buna. Ne oldu? Tabi yıprandık, çok yıprandık gece 2lere, 3lere kadar çalıştık. Bir kanalın üst düzey yöneticisi olmak çok zor bir iş.

Bir TV Kanalı Bir Diziden 30 Milyon TL ‘lik Reklam Kazanabilir

Reklamda CPM çok önemlidir. Nedir? Bir saniye başına reytingin maliyeti demek. Şimdi kaç kişiye ulaşıyor mesela? Şöyle gerçek rakamlar üzerinden bir örnek vereyim.  Camdaki Kız dizisinin reytingi %10,05 çıkmış. Biz buna program reyting gidiyoruz. Anlamı o televizyonu açmış her yüz kişiden onu akşam “Camdaki Kız”ı seyretmiş. Biz reklam verirsek eğer o zaman kuşağa bakıyoruz. Kuşak 6.29 çıkmış.. Şimdi bunu, altıyı çarpıyorsunuz. Saniye başında reyting üç yüzdü ya 300 ile çarpıyorsunuz. 6 × 300 ×  bir ortalama Spot reklam spotu 30 saniyede biz öyle sayarız. TV Kanallarında birim saniye fiyatı 250 – 400 TL arası seyrediyor.

Mesala “Sadakatsiz” ve “yasak elma” tuttu ondan fiyatı  daha pahalı. Şimdi bunun hesabından bakarsak demek yaklaşık 30 saniyelik bir reklamı bugün örneğimizdeki  “Camdaki Kız”a verirseniz yaklaşık 54.000 TL gibi bir rakam tutuyor.

Televizyonda bir ana haber sonrasında kuşak açabilirsiniz bir tane de özete kuşak açabilirsiniz Özetin başına açarsınız. Özet 30 45 dakika sürer ondan sonra yeni bölümde bir tanesini jenerik sonrası açarsınız bir tane de dizi içinde kuşak açarsınız, bir de gece dizi bittiğinde. Dördüncü kuşağa fazla müşteri gelmez izlenme oranı düşer orada, ama ana haber dahil olmak üzere dört kuşaktan para kazanırsınız. Buda yaklaşık 30 milyon TL ‘ye yakın bir para ediyor.

 

TV kanalı demek teknoloji demek. Teknolojide pahalı olduğu için maalesef yatırım maliyetleri çok yüksek. Bir de personel maliyeti de var.

Tematik TV Kanalları Reytingleri Düşük Olduğu İçin Ölçülmüyorlar

Ben de bir ara Show TV’de problemim oldu. Kızdım TV8’e transfer oldum. TV8’e geçtim tematik kanal. Tematik kanal ne demek programının %70’i belli bir program içeriği demek.  Yani haber kanalıydı ya da spor kanalı oluyor tematik kanallar. Gittim baktım ölçümleme yok. Çünkü ana akım kanalı değil.

Ulusal ana akım kanalı ne demek biliyor musunuz? 20 yaş üstü A B C1 sosyoekonomik statüye seslenmek demek. Yani Türkiye’yi kucaklamak demek. Bunlar öyle değil. Bunlar reytinglerde ölçülmüyorlar, nedeni ise reytinglerde düşük çıkmaları. Reytingler 0,5 civarında falan çıksa kimse reklam vermez işlerine gelmez.

Dijital TV Platformları Bir Heyecandan Öteye Gidemez

Gain TV açıldı Filli boyanın sahibi açtı. Arkasında bir sermaye var. Blu TV deseniz Aydın Doğan’ın torunu arkasında onlar var. Exxen Acun’un. Acun TV8 ile destekliyor. Öbürü Doğan Holdingle öbürü Filli boya ile. Sermaye olmadan kanal açamazsınız. Frekans satın alan bir sürü kişi var. Radyo frekansı alan dolmuştur o da gerçi boş bulursanız alın ama yayın yapmak büyük bir beceri. Bakın biz Show TV olarak çıktığımızda Fransa üzerinden yayın yapıyorduk. Cem Uzan vardı o da Almanya üzerinden yayın yapıyordu ama anten yok ki neyi yayınlayacaksınız. TRT’nin elindeydik TRT yayınlıyordu. Bütün antenin en büyüğü kapsama alanı TRT’deydi. Yani bunlar kolay işler değil.

Bugünün dijital platformları bizim zamanımızdaki Pay TV gibi. Biraz olsun Cine5’in dönüp de nasıl can çekiştiğini görseler zaten bu işe girmezler. Zannediyorlar ki Türkiye genç ve hedef kitle buraya gelecek. Hayır insanlar bunları tüketirken aynı ulusal kanallarda olduğu gibi hizmet istiyorlar bir de hizmeti çabuk tüketiyorlar.  Bu dijital televizyon platformlarında iş yürümez ancak  arkalarındaki sermaye ile yürütürler onlar için bir heyecandır. Heyecandan öteye gitmez.