İstanbul Rumeli Üniversitesi Rehberlik Danışmanı Cihan Kuzgun, Akademik Bakış Programında Michael Kuyucu’ya 2022 yılında kaldırılan YKS barajın #TERCİH2022’ye olacak olası etkilerini anlattı.
Üniversiteli Olmak İçin 0,5 Net Yeter!
Öğrenciler sınavlarına girdiler sınav sonuçları da temmuz ayının 20’si gibi açıklanacak. Daha sonra tercih süreci başlayacak. Öğrencilerimizin sınava girmelerinin ardından 2021 yılına kadar bir son geçen hafta alınan kararlara kadar üniversite başvurusu üniversite tercihi yapabilmeleri için geçmeleri gereken iki tane baraj puanı vardı. Barajlardan bir tanesi iki yıllık önlisans bölümleri için 150 puan Lisans bölümleri için ise 180 puandı. Şimdi ÖSYM ve YÖK tarafından alınan karar doğrultusunda bu yıl itibari ile bu baraj puanları kaldırıldı. Yani bu da şu anlama geliyor YKS 2022 sınavına giren TYT ve AYT sınavlarına giren üniversite adaylarının Türkçe veya matematik branşlarından 0.5 net yapmaları gerekiyor minimum ki üniversite yerleştirme puanları hesaplanabilsin.
YKS 2022’ye Girenler 3 Milyonun Üstüne Çıktı
TYT kısmında 120 soru AYT kısmında da toplamda 160 soru mevcut. Öğrenci arkadaşlar özellikle AYT kısmında kendi alanları ile ilgili 80 soru çözmek ile yükümlüler. Birinci aşama ve ikinci aşamada sizin de bahsettiğiniz gibi varolan sorulardan 0.5 net yapmaları onların üniversite tercihi yapabilmeleri için yerleştirme puanlarının hesaplanmasında yeterli olacak. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 2.500.000 kişi bu sene bu rakam 3 milyon üstüne çıktı.
Her 3 Kişiden Biri Üniversiteli Olabilecek
Bu da ister istemez bu yıl sınava giren öğrenci sayısını geçtiğimiz yıllara kıyasla aşırı derecede artış gösterdi. Burada da şöyle bir durum var ülkemizde her yıl üniversiteye yerleşebilecek öğrenci sayısı yaklaşık 1 milyon.1 milyonluk bir üniversite kontenjanı var ülkemizde. Bu kontenjanların 1 milyon kişinin yaklaşık 500.000 tanesi iki yıllık önlisans bölümlerinden oluşuyor. 500.000 tanesi de dört yıllık lisans bölümlerinden oluşuyor. Bu da şu anlama geliyor üniversite sınavına yaklaşık 3 milyon kişinin girdiğini varsayarsak giren üç adaydan bir tanesi üniversiteli olabilecek kalanları da ne yazıkki elenmiş olacaklar. Burada da şu sonuç çıkıyor evet baraj kaldırıldı fakat bu bir sıralama sınavı olduğu için öğrencilerin elde etmiş oldukları YKS’deki başarı sıralamaları tercih yaparken çok önemli bir husus oluşturduğu için puanı her ne olursa olsun önemli olan adayın sınava giren öğrencilerin arasındaki elde ettiği başarı sıralamasıdır.
Barajın Kalkması Çok Büyük Bir Artı Değil
O yüzden barajın kaldırılması güzel bir şey ama mevcutta da yine sıralamaya göre tercih yaptığımızdan dolayı barajın kaldırılması kısmen de olsa adayların işlerini kolaylaştırdı. Bu öğrencilerde bir nebze de olsa sınav stresini sınav kaygısını azaltabilecek bir durum oluşturdu ama üniversite yerleştirme konusunda çok da bir artı katmadı.
Tıp ve Hukukta Barajlar Kalkmadı
Biliyorsunuz belirli bölümlerde bu bölümle tıp fakülteleri diş hekimliği fakülteleri eczacılık hukuk mimarlık mühendislik ve öğretmenlik alanları ile alakalı ÖSYM tarafından getirilen belirli bir baraj sıralamaları var. O konuda ÖSYM’nin geçtiğimiz yıllarda almış olduğu kararlar da bu sene bir esneme olmadı. Mimarlık düşünen, öğretmenlik düşünen, hukuk düşünen öğrencilerin eşit ağırlıkların AYT kısmında 125.000 başarı sıralamasının içinde yer almaları gerekiyor. 125.001.inci olduğunuzda ne yazık ki hukuk tercih etme şansınız söz konusu değil. Bu konularda bölümler ile alakalı sıralama noktasında ÖSYM’nin herhangi bir esnetmesi herhangi bir karar değişikliği olmadı. Bu zamana kadar uygulanan sistem neyse aynı şekilde devam edecek. Bu da başarılı diyebileceğimiz öğrenciler de yani üst seviyedeki öğrencilerin rekabetinin yine aynı şekilde devam edeceğini ve tam tersine sınava giren öğrenci sayısının artmasıyla birlikte buradaki rekabetin daha da kızışacağını bizlere açıkçası sinyal olarak veriyor.
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik, öğretmenlik gibi alanların tamamında belirlenen baraj sıralamaları var ve bu baraj sıralamalarının içerisinde yer alırsanız bu bölümleri tercih edebiliyorsunuz bu sıralamaların içinde yer almazsınız zaten ÖSYMnin tercih sayfasında sistem sizin bu bölümlerle alakalı tercih girmenize onay vermiyor. O bölüm ile alakalı bir kodu girdiğinizde karşısına “siz bu bölümün başarı sıralamasının içerisinde yer almadığınız için tercih etme hakkınız yoktur” gibi bir ibare çıkıyor. Öğrenciler de otomatikman böyle bir şeyle karşı karşıya kalacaklar.

Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alımında Baraj Puanını Üniversiteler Belirleyecek
Bir de yetenek sınavı dediğimiz sınavlar mevcut bunlarda özellikle beden eğitimi, Spor yüksek okulları dediğimiz, beden eğitim öğretmenliği onun haricinde iç mekan, iç mimarlık, grafik tasarımı, görsel iletişim Tasarımı gibi yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümler var. Bu bölümlerle ilgili de alınan en son kararlar yapılan en son değişiklikler oldu bu kararlarda da geçtiğimiz yıl itibarıyla bu bölümleri tercih edebilmek için TYT sınavında 150 baraj puanını almış olmanız gerekiyordu. Devlet bu konuda da insiyatifi üniversiteye bıraktı yani her üniversite bu konuda kendi kararını kendi alarak aday öğrencilere duyuracaklar.
Örneğin İstanbul Rumeli üniversitesi olarak bizim üniversitemiz bünyesinde spor bölümleri Fakültemiz ve spor Fakültemiz içerisinde beş farklı spor ile ilgili bölümlerimiz mevcut. Bölümlerimizle alakalı biz kendimiz önümüzdeki yıl yetenek sınavları yapacağımız zaman üniversite senatosu olarak karar alıp taban puanı baz alacağımız giriş için ön şart olacak minimum puanı belirleyerek öğrencilere ilan edeceğiz. Bu şekilde bünyesinde özel yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapan tüm üniversiteler de buna benzer kararlar alarak aday öğrencilere ilgili mecralarda duyuruda bulunacaklar.
Program Podcast’i İçin Tıklayın: